fbpx

Koliko je zapravo opasna ruska kibernetička vojska?

Dokumentarni film Ruska kibernetička vojska

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 16. veljače 2022. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet u terminu od 21.05 sati prikazat će dokumentarni film Ruska kibernetička vojska.

kibernetička vojska

Miješaju se u izbore u drugim zemljama, hakiraju vladine mreže i kradu milijune dolara. Koliko je zapravo opasna ruska kibernetička vojska?

Kad je Olga Maltseva radila za farmu trolova, pravila su bila jednostavna: “Rusija je uvijek pozitivac. Svi su ostali negativci.” No ti su trolovi samo vrh sante leda.

Naime, ruski hakeri godinama imaju vodeću ulogu u svijetu globalnog kriminala.

– Na ruskom govornom području postoji najmanje 150.000 kibernetičkih kriminalaca i hakera. Najmanje! – tvrdi Sergej Pavlovič.

Devedesetih godina bio je dijelom usko povezane skupine najboljih hakera na svijetu. Onda je otišao u zatvor gdje se reformirao.

No mnogi hakeri u Rusiji rade neometano. Maksim Jakubec prvi je na FBI-evu popisu najtraženijih hakera na svijetu. Za njegovo hvatanje raspisana je nagrada od pet milijuna eura.

Stvorio je virus koji je rezultirao gubicima u iznosu od nekoliko desetaka milijuna dolara. No Jakubec nije u bijegu. Dapače, sasvim lijepo živi u Rusiji.

Kremlj već godinama nastoji sustavno iskorištavati dobro izvježbane hakere u vlastite svrhe. U zamjenu za slobodu i zaštitu, obavljaju prljavi posao države.

Novinarka Lilija Japarova objašnjava:

– Hakeri nemaju koristi od političkih tajni.

Njima se više isplati krasti baze podataka ili novac. Ali hakeri se mogu domognuti tih tajni i zato su određeni ljudi na vlasti zainteresirani za njihov rad.”

Foto: Press HRT – Ruska kibernetička vojska