fbpx

Otvoren 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb

Zagreb…

Animafest ZagrebCeremonijom svečanog otvaranja u kinu Europa jučer je započeo 27. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb, u sklopu kojeg će od 5. do 10. lipnja 2017. godine u kinima Europa, Tuškanac i Kinoteka te na brojnim drugim gradskim lokacijama biti prikazano 350 umjetničkih animiranih filmova. Festival je u ime gradonačelnika grada Zagreba, gospodina Milana Bandića, otvorila njegova zamjenica, gospođa Jelena Pavičić Vukičević.
– Od 1972. Grad Zagreb ponosni je domaćin Animafesta. Nadamo se da ćemo to biti i naredni dugi niz godina. Ovaj Festival čini Grad posebnom kulturnom destinacijom svih sladokusaca, onih koji cijene i koji se bave animiranim filmom. U idućih 5 dana očekuje nas pregršt prekrasnih filmova i nadam se da će ova dvorana biti svakoga dana ispunjena kao i danas. Hvala vam na dolasku, proglašavam Animafest otvorenim. – rekla je Pavičić Vukičević.
Nina Obuljen Korzinek, Animafest ZagrebU potpuno ispunjenoj dvorani kina Europa uglednim gostima međunarodne animacijske scene, ministrici kulture Republike Hrvatske Nini Obuljen Koržinek i izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Renati Margaretić Urlić obratili su se i Daniel Rafaelić, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Daniel Šuljić, umjetnički ravnatelj Animafesta, te Matea Milić i Paola Orlić, producentice Festivala.
Daniel Rafaelić, Animafest Zagreb– Animafest je barem za malo iznad svih hrvatskih i zagrebačkih festivala. To je festival koji je u svijetu prepoznatljiv i na kojega smo svi ponosni. Njegova arhiva doista je ‘tko je tko’ u svijetu animacije – on ima slavnu prošlost, ali i budućnost. Od Sergija Tagatza i Škole narodnog zdravlja do danas imamo animaciju kojom se ponosimo u svijetu, koja govori univerzalnim jezikom. Ono što slavimo ovdje je animacija, darovitost i kreativnost, i nemojmo dopustiti da to ikada bude dovedeno u pitanje – istaknuo je Daniel Rafaelić.
Na svečanom otvaranju dodijeljene su Nagrada za životno djelo Borivoju Dovnikoviću – Bordi, Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije Maureen Furniss, Nagrada za najbolju školu animacije praškoj FAMU te Nagrada za izniman doprinos umjetnosti animiranog filma Međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA-e Jean-Françoisu Laguionieu.
Borivoj DovnikovićVelikan Zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković – Bordo, nakon Dušana Vukotića tek drugi hrvatski dobitnik ove prestižne nagrade, rekao je:
– Od svih mojih svjetskih nagrada u zadnjih 50-60 godina tek sam sada primio onu koja mi je najdraža – nagradu našeg festivala, kojega sam i sam bio osnivač. Posebno mi je drago da je primam u ovoj dvorani gdje je 1951. godine bila premijera prvog našeg autorskog dugometražnog animiranog filma Veliki miting na kojemu sam i ja radio.
Danas, 6. lipnja u 15.30 sati, u Kinu Europa prikazuje se retrospektiva Dovnikovićevih radova, uz razgovor s autorom.

Foto: Press