fbpx

Rijeka poput mora: Od izvora kroz Brazil

Od 14. travnja na HRT2 Rijeka poput mora: Od izvora kroz Brazil

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od srijede, 14. travnja 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 16:45 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Rijeka poput mora: Od izvora kroz Brazil.

Rijeka

Rijeka poput mora – tako su domoroci nazivali riječnu masu koja oblikuje njihov zavičaj. Na njihovu se jeziku opisuje riječju “Paraná”. Više od 3000 kilometara Paraná teče od Brazila do Argentine kroz Paragvaj, uz mitske slapove rijeke Iguazú i močvarno područje Iberá u sjeveroistočnoj Argentini, od kojeg zastaje dah, sve do Buenos Airesa. Područje Paraná ima jedinstveni ekosustav, s obiljem flore i faune i čudesnim prirodnim ljepotama.

Ali taj je riječni raj ugrožen. Ambiciozni građevinski projekti, onečišćenje, krčenje šuma i bespoštedni lov samo su neki od čimbenika koji predstavljaju opasnost za regiju.

Ovdje nalazimo dio Južne Amerike uvelike nepoznat ostatku svijeta i upoznajemo njezine stanovnike koji dijele strast prema rijeci i zabrinutost za njezinu budućnost.

Svojim postupcima i vjerovanjima žele pokazati da je moguća drugačija budućnost: bolji život uz rijeku, uz očuvanje jedinstvenog i vitalnog ekosustava. Inovativni ribolovci, biolozi, ekološki aktivisti, starosjedioci, foto modeli, brodski kapetani i staromodni gauči – svi su oni dio ovog putovanja u nepoznato, takvoga koje nadahnjuje i šalje poruku nade i promjene.

Foto: Press