fbpx

Tia Jurčić: Majčinstvo i odrastanje bez roditelja

Ekskluzivno…

Dirljivo i emotivno: Pogled na majčinstvo iz kuta osobe koja je odrastala u drugačijim okolnostima

Tia JurčićPortal Scena.hr u rubrici o majčinstvu donosi razgovor s lijepom Tijom Jurčić. No u razgovoru o sinu kojeg voli najviše na svijetu, Tia se samo za portal Scena.hr prisjetila i svog djetinjstva i najtežeg razdoblja svog života. Tia je imala samo 12 godina kad joj je umrla majka, a ubrzo baka i biološki otac.

Majčinstvo
– Volim svoje dijete najviše na svijetu. Trudim se da je emotivno ispunjen i sretan. Ne popuštam kad je u pitanju hir, a učim ga da voli sebe i da ima snage u životu ostvariti svoje snove – kazala je Tia Jurčić za portal Scena.hr. Prije pet godina Tia je rodila sina Domenicka. Jedino što joj je važno, kaže, je to da je Domenick sretan i zdrav.
– Najvažnije je da izraste u stabilnu i čvrstu osobu koja se može izboriti za sebe. Da zna da mu je svijet na dlanu, da ništa ne bude teško kad je rad u pitanju. Da poštuje, da voli, da živi život punim plućima, nikako da život živi njega. Jedan je život  – naglasila je lijepa majka. Tia se prisjetila prvih dana trudnoće.
– Kad sam saznala da sam trudna, potrudila sam se da mi trudnoća psihički prođe u najboljem redu jer sam shvatila da dijete osjeti sve što se događa i da osjeti svaki moj nemir– kazala je Tia te nastavlja:
– Svatko tko poznaje Domija ili ima priliku biti dio njegovog svijeta, reći će vam da je izuzetno dijete. Nekada bih voljela da je malo ‘zločestiji’ u situaciji kad druga djeca imaju potrebu izražavati se na neprimjeren način. Ali onda to ne bi bio moj Domi i ne bi pokazao kućni odgoj koji nosi svugdje sa sobom.
Domenick je, ističe, u Americi u svojoj školi dobio nagradu za najuzornijeg učenika.
– U svakom vrtiću su se tete jako vezale za njega pa im i danas moram slati njegove fotografije. On je pravo svjetsko dijete, rodio se u Španjolskoj, puno putovao, promijenio puno adresa i puno vrtića, uvijek je bio pristojan i dobar jer to nije određeno mjestom boravka, već onim što nosite od kuće – smatra. Tiji su najljepši trenuci kad je sin zagrli i kad joj kaže ‘volim te mama’.
– Ja sam sretna kad je on sretan, kad je ponosan na ono što je postigao. Uživam gledati kako odrasta, uživam ga odgajati, zahvalna sam na tom posebnom dječaku, zahvalna što je Bog izabrao baš nas da mu budemo roditelji – ispričala je. Tia itekako zna koliko je važno da djeca odrastu uz ljubav i sigurnost svojih roditelja.

Imala je samo 12 godina kad joj je umrla majka, a ubrzo baka i biološki otac
Tia je rano ostala bez roditelja i članova obitelji, a brigu o njoj preuzeo je ekonomski stručnjak i političar Ljubo Jurčić.
Tia Jurčić– Bez majke sam ostala na svoj 12. rođendan, nakon toga bez ostalih članova obitelji u jako kratkom periodu. Iz djetinjstva koje je bilo prekrasno, nevino, doživjela sam nešto što nisam ni mislila da postoji. Moraš odrasti, a ne znaš ni sam zašto i kako: što to znači odrasti, brinuti se o bolesnoj majci… Vidjeti patnju svih koje voliš najviše na svijetu. U istom periodu pred kraj mamine bolesti, razboljela se baka. Imala sam tu sreću da je baka poživjela još dvije godine nakon majčine smrti. Oboljela je od iste bolesti, posvetila se potpuno meni. Od nje sam naučila da je bolje da te mrze nego žale, da se izborim za sebe, da me život nije mazio, ali da moram svaki dan ustati i ne dozvoliti da me to definira. Baka mi je umrla na rukama kad sam imala 14 godina. Oprostile smo se, rekla joj da znam da me čuvaju njih dvije gore, i tada je baka otišla. To je bio jedan od najtežih trenutaka u mom malom životu. Nakon toga sam odrastala s djedom i tatom – kad kažem tatom mislim na Ljubu, čovjeka koji je preuzeo brigu o meni zbog velikog poštovanja i ljubavi prema mojoj majci. U međuvremenu sam se oprostila od djedice, od biološkog oca također – s puno emocija govori Tia, prisjetivši se najbolnijih trenutaka u svom životu. A u čemu je pronašla snagu…
– U Bogu, u sebi, u ljudima. Kad kažem u ljudima mislim i na dušebrižnike, jer i oni daju snagu koja ti je potrebna da ne odeš u krivom smjeru. Provela sam puno vremena razgovarajući s ljudima koje je snašla slična ili gora sudbina. Ta tragedija me je definirala, ali na način da budem još jača, da nađem sreću u drugim stvarima, da ne bježim od tuđe tuge. Bilo je puno padova, ali isto toliko dizanja – naglasila je. Tia je Domenicka dobila u braku s košarkašem Chrisom Warrenom, a ove godine par se razveo.
– Zbog svega u životu što sam prošla, razumnija sam nego što bih možda bila u nekim slučajevima, pogotovo u situaciji kad Domi odrasta na dva kontinenta. Naime, Chris i ja smo se odlučili razići, što u našoj neobičnoj situaciji nije bilo jednostavno. Mišljenja sam da svaki otac zaslužuje svoje dijete kao i majka. Odlučili smo podijeliti skrbništvo jer ne znači ako smo se rastali mi, da otac gubi ili se rastaje od djeteta, zaslužuje svoja prava. Domenica odgajamo na način da smo mu objasnili da nam je on najvažniji na svijetu, i da se naša ljubav prema njemu nije umanjila.  Chrisu želim svu sreću, on je otac mog djeteta i tu ulogu ispunjava jednako dobro kao ja. Nikada nismo pričali jedan protiv drugoga pred Domijem, poštujemo se i nastavljamo dalje. Moja situacija je sigurno jedan od razloga zašto sam takvog razmišljanja jer kad ostaneš bez roditelja, bez obzira jesu li u braku ili ne, znaš koliko je bitna ljubav prema djetetu. Na kraju krajeva, meni je muškarac dao bezuvjetnu ljubav kad majka to nije mogla – iskreno je otkrila Tia. Dodaje kako ju je odrastanje u najosjetljivijim godinama života bez roditelja naučilo da brže donosi odluke.
– Pomalo me i ulica odgojila, pa brzo prepoznam zle ljude i naučila sam kako ih zaobići i ne pridavati im važnost. Oni se ionako uguše u svojoj zlobi. Ja sam mala tu sreću da su me okružili dobri ljudi  i sa mnom odrastali jednako brzo – zaključila je Tia koja bi željela imati još djece.
– Uloga majke je najljepša – naglasila je. Majčinstvo joj je dalo dodatnu snagu u životu. Također, spoznala je da je u teškim životnim trenucima ljudima važno da ih netko sasluša i da pomaže kad se otvoreno priča o svojoj tuzi.
– Svojim primjerom mogu pomoći nekome da ustane. To želim raditi i dalje, pričati o tome otvoreno i to zaista pomaže ljudima. Ljudi mi često pričaju o svojoj tragediji jer to, nažalost, ne mogu učiniti pred ljudima koji ih okružuju, boje se osude , žaljenja, reakcije… Kažu da je najlakše reći to nekome tko im je nepoznat, a prošao je nešto slično. Ako mogu kako pomoći u toj situaciji, tu sam – objasnila je Tia za portal Scena.hr.

Ekskluzivni razgovor na portalu Scena.hr kao i fotografije na zahtjev sugovornice ne smije se prenositi u drugim medijima jer je razgovor vođen isključivo za čitatelje portala Scena.hr.

Foto: Tia Jurčić priv. album