fbpx

Tin Srbić: Svaka minuta treninga vrijedila je za ovaj olimpijski osjećaj

Najbolji je cijeli filing tog zajedništva koji ovdje imamo, rekao je Tin Srbić

Tina Srbića i njegovog trenera Lucijana Krcea još samo jedan dan dijeli od novog olimpijskog nastupa. Deset dana nakon što je sjajnom izvedbom u kvalifikacijama preče izborio finale na svojim prvim Olimpijskim igrama, bivši prvak i doprvak svijeta te dvostruki viceprvak Europe sutra od 11.30 po hrvatskom vremenu (prijenos na HRT 2) napast će olimpijsko finale kraljevske sprave.

Tin Srbić

– Odlično se osjećam trenutno. Treniram stvarno jako dobro, točno onako kako smo zamislili. Sve ide po planu – javio se mirnim glasom iz Tokija Tin Srbić.

Tin Srbić

U kvalifikacijama je bez pogreške odradio vježbu sa startom 6.2. Međutim, za finale je spremio još jaču vježbu, 6.5. Hoće li kalkulirati ili ide s tom vježbom kako god teklo finale?

– Išao sam između kvalifikacija i finala samo jednu vježbu koju ću raditi u finalu, bila je dobra, bio sam zadovoljan. Nema kalkulacija bez obzira što nastupam šesti. Idemo s vježbom 6.5. i to je to. Nema uopće drugog izbora. Napravio sam je u životu dovoljan broj puta. Isprobao sam je i u lipnju u finalu Svjetskog kupa u Osijeku. Spremna je.

Da možeš birati, bi li možda ipak izabrao “atletsku” varijantu s finalom dan ili dva nakon kvalifikacija ili mu više odgovara ova s ovako dugom, desetodnevnom pauzom?

– Da, istina, puno dana je između. Ja bih trenutno s obzirom da sam u ovako dobroj formi puno više volio neku atletsku varijantu da su kvalifikacije pa dva dana kasnije finale. A kada si u malo lošijoj formi možda ti malo više paše da je 10-ak dana između, da se taman možda uhvati koji postotak bolja forma. Ali nema sad tu trenutno nikakvih problema. Mi smo formu zadržali, zadržavamo je. Odlično se osjećam.

Kako je “ubijao vrijeme” sve ove dane?

– Dosta brzo prolaze dani čak i kad se ne radi ništa posebno. Jedan trening se odradi sigurno u teretani, drugi u dvorani, tu se izgubi po 5-6 sati dok se ode tamo, dok se vratimo… Pa još malo druženja u hrvatskoj misiji, gledanje svih ostalih sportova, odmaranje u sobi, gledanje Netflixa… Brzo sve prođe.

Što mu je bilo najbolje svih ovih dana čekanja finala?

– Najbolji je cijeli filing tog zajedništva koji ovdje imamo, podrške koju dobivamo svi od svih ostalih naših sportaša, sav taj filing Olimpijskih igara.”

Jesu li Igre onakve kakve ih je sanjao? Je li vrijedila sva žrtva koju je prošao sve godine karijere da bi došao do Igara?

– Nisu onakve kakve sam sanjao jer su čudne. Svi znaju da su čudne, cijeli svijet je čudan u zadnje 2 godine tako da ništa nije onako kako bi itko mogao sanjati, ali dobre su i ja uživam stvarno. Sve je vrijedilo što god sam u karijeri napravio. Svi treninzi, svaka minuta treninga je vrijedila da dođem ovdje. Jer taj nastup u kvalifikacijama jednostavno se ne može usporediti ni s jednim natjecanjem koji sam ikada u životu imao, jer je jednostavno stvarno preposebno, predobar osjećaj i još na kraju ući u finale… Moj san je bio samo doći ovdje, a sad sam za 1000 puta prešao taj san, ušao u finale…

Stalno je isticao da je njegov san bio samo doći na Igre, međutim plasirao se u finale. Jesu li apetiti sada porasli za finale?

– Nisu. Jer, jednostavno, trudim se ne razmišljati o nekim velikim rezultatima, trudim se odraditi što bolje treninge, pokazati se u što boljem svjetlu u finalu i uživati. Znam da će to biti ako odradim svoje jako dobro. Mislim da je finale, bez obzira što Uchimura nije ušao, onako kakvo je trebalo biti. Nekoliko ljudi za koje sam mislio da će biti unutra, nisu. Kao naprimjer Tang, Zonderland, Mariano, Uchimura, a opet su tu neki drugi ljudi, Hashimoto, Karimi, Malone, Kitazono koji su mladi i odradili su jako dobro. Hashimoto pogotovo, najveći je favorit, s obzirom da je već 3 puta ovdje dobio ocjenu blizu 15 ili 15.

Prokomentirao je Tin Srbić sve finaliste.

Tu je Karimi s jako dobrom vježbom 6.4. Zadnjih nekoliko godina je konstantan i jako dobar. Amerikanac Brody Malone pojavio se sada, nikad prije ga nismo imali priliku vidjeti, isto radi 6.5, tako da je jako opasan. Australac Tyson Bull isto specijalist za preču, radi 6.4 početnu. Nizozemac Bart Deurloo koji ako mu sjedne vježba može ići i do 6.8, možda i 7.0 ovisi što će sve povezati samo možda nije najčišći, prljavije izvodi vježbu, ali svejedno je jako, jako dobar. Naravno Rus Nikita Nagornji, bez obzira što nije prečaš nego višebojac, od njega nikada ne znaš što možeš očekivati, pogotovo kad ima ovako pojedinačno finale, možda će još pojačati vježbu.

S čime će Tin biti zadovoljan kada ode iz Tokija?

Ako svoju 6.5 vježbu krenem sa samopouzdanjem, s dobrim stavom, s dobrim ritmom i jednostavno kad doskočim i kad dođem doma da budem sretan.

Što će prvo napraviti kad dođe doma?

– Reći mami da mi napravi kelj i faširance i da se najedem napokon prave zagrebačke hrane! – zaključio je Tin Srbić.

Foto: Press HGS/Slobodan Kadić