fbpx

Kolaž tema: Treći dan Liburnia Film Festivala!

Liburnia filmProgram Liburnia Film Festivala u petak, posljednjeg dana kad su prikazani filmovi u konkurenciji, otvorila je priča o riječkom autobusnom kolodvoru ‘Polazište za čekanje’ redateljice Maše Drndić koja je na pozornicu u Ičićima izvela dio svog tima iz produkcijskog Filmaktiva – asistenta Josipa Grabara i producenta Marina Lukanovića. Lukanović je iskoristio priliku pa obavijestio publiku da je tog jutra iz Indonezije stigla sjajna vijest kako je film ‘Polazište za čekanje’ nagrađen za poseban doprinos na upravo završenom Arkipel festivalu u Jakarti.
Potom je prikazan film ‘Presuda’ Đure Gavrana u kojem je autor pohvatao emocije građana Zagreba, na Trgu bana Jelačića, prilikom izricanja presude hrvatskim generalima. Gavran je također nedavno nagrađen, na Sarajevo Film Festivalu, nagradom EDN Talent Grant za podršku talentiranim autorima iz regije. Kao treći te večeri prikazan je film ‘Život’ Matije Vukšića, koji je predstavio Robert Zuber, dio HRT-ove autorske ekipe koja je radila na filmu. Zuber je temu ‘Života’ sažeo na ‘prikaz palijativne skrbi u Hrvatskoj’.
Liburnia film.1Svoj prvi dokumentarni film u petak je prikazala Lana Kosovac koja je kroz ‘Park ljubavi’ ispričala tri intimne priče zagrebačkih bračnih parova. Drugi je programski blok otvorio dokumentarac mlade Kaje Šišmanović, također prvi u njenoj karijeri, koja je u ‘Kak’ je doma?’ zabilježila zbivanja u vlastitoj obitelji, direktno i bez zadrški. Redatelj Boris Poljak, koji je prije predstavljanja filma ‘Autofocus’ kazao kako mu je to bilo najdosadnije snimanje u životu, ispred Crkvice svetog Nikole u Ninu zabilježio je turiste koje, da ste na licu mjesta, ne biste ni primijetili. Za kraj programa u konkurenciji, gledalo se kako su Filip Meštrović i Marinko Marinkić dokumentirali vinkovački ženski bend ‘Punčke’ na putu prema gore.
Posljednjeg dana festivala, u subotu 31. kolovoza, tijekom dana se održava radionica Autorska analiza filma za filmaše. U večernjim će satima izvan konkurencije biti prikazani filmovi nastali u produkciji Restarta, jednog od organizatora festivala, i to, od 20.30, Sol, Maslina, Kamen Branka Vilusa, svojevrstan esej o tišini i prirodi, te kratkometražni ‘Ljubi bližnjeg svoga’ Darovana Tušeka.
U 21.30 bit će službeno obznanjene i dodijeljene nagrade 11. LFF-a i to nagrada za najbolji film po izboru žirija i po izboru publike, te nagrade žirija za najbolji regionalni film, najboljeg redatelja, montažera, snimatelja, dizajnera zvuka, kao i posebno priznanje. Podsjetimo, članovi žirija 11. LFF-a su Željka Sukova, Iva Kraljević, Silvestar Kolbas, Boris Mitić i Filip Remunda, potonji ispred Instituta za dokumentarni film (IDF) iz Praga koji nagrađuje najboljeg redatelja. Nagrade je izradio umjetnik Saša Jantolek.
Nakon dodjele nagrada bit će prikazan ‘Gangster te voli’ Nebojše Slijepčevića (oko 22 sata), uspješna dokumentarna komedija o imotskoj tvrtki za bračna posredovanja.
11. će Liburnia Film Festival završiti koncertom grupe ‘Svadbas’, koja se na pozornicu lučice u Ičićima penje oko ponoći.

Foto: Igor Crnković