fbpx

U Zagrebu klimatski Marš: Promijenimo prehranu, a ne klimu!

Udruga Prijatelji životinja – Promijenimo prehranu, a ne klimu

Udruga Prijatelji životinja nedavno se pridružila inicijativi Promijenimo prehranu, a ne klimu vodeće međunarodne organizacije za podizanje svijesti o hrani, ProVeg International, koja djeluje na četiri kontinenta. Cilj inicijative je potaknuti što više ljudi da prisegnu na promjenu prehrane, odnosno da, uz stručnu pomoć, zamijene meso, mlijeko i jaja iz svoje prehrane ukusnim i svuda dostupnim biljnim namirnicama.

klimu

Jedna od ambasadorica ove inicijative jest slavna britanska primatologinja i veganka dr. Jane Goodall, koja je nedavno objavila hvaljenu kuharicu s veganskim receptima koji su „dobri za životinje, Zemlju i sve ostale”.

klimu

– Svi koji su zabrinuti zbog klimatskih promjena i svjesni koliko biljna prehrana može pomoći planetu mogu napraviti korak dalje i prisegnuti na www.dietchangenotclimatechange.com za pozitivne promjene. Kroz 30 dana dobivat će e-mailove s korisnim informacijama i savjetima, a za pitanja na koja eventualno nisu dobili odgovor mogu zatražiti pomoć od takozvanog osobnog trenera.

Prijava na program dovest će ih i do sve popularnijeg Vege izazova na www.veganopolis.net – navode Prijatelji životinja.

Uz poziv na prisegu pozivaju sve da se zajedno s njima priključe klimatskom Maršu za opstanak koji će se održati u petak 12. studenog 2021. u Zagrebu s početkom u 18 sati kod Hrvatskog narodnom kazališta, a organiziraju ga inicijative Fridays For Future Hrvatska i Extinction Rebellion Zagreb uz podršku brojnih drugih organizacija.

Podsjećaju da je uzgoj životinja odgovoran za eroziju tla, pretvaranje tla u stepe, uništavanje šuma, zagađenja vode, tla i zraka, izumiranje vrsta i uništavanje bioraznolikosti vrsta te klimatske promjene i globalno zatopljenje:

– Uzgoj životinja za hranu utječe na globalno zagrijavanje više od cjelokupnog svjetskog prometa! – ističu iz Udruge.

Dodaju da prehrana namirnicama životinjskoga podrijetla nanosi nemjerljivu štetu šumama: 80 % šuma na svijetu nemilosrdno se krči uništavajući sav život u njima radi dobivanja jeftinih pašnjaka za uzgoj životinja ili njihove hrane. Šokantna je činjenica da se gotovo 70 % iskrčenog zemljišta u Amazoniji koristi za ispašu stoke.

Čak 60 % globalnog gubitka biološke raznolikosti može se pripisati stočarskoj proizvodnji. Prema izvješću Svjetskog fonda za prirodu, u proteklih 40 godina nestalo je čak 52 % svih divljih životinja na svijetu. Dnevno izumire između 50 i 150 vrsta, a godišnje i do 55 000. Uklanjanjem mesa, mlijeka i jaja iz prehrane možemo smanjiti naš ugljični otisak čak 73 %.

Poznato je i da je mesna industrija najveći zagađivač i potrošač vode. Za kilogram mesa potroši se 15 000 litara vode, a za kilogram žitarica sto litara vode. Štedimo više vode ako pojedemo pola kilograma govedine manje, nego da se cijelu godinu ne tuširamo.

– Svakoga dana osoba koja se hrani veganski štedi 4164 litara vode, 20,5 kilograma žita, 30 kvadratnih metara pošumljene zemlje, 9 kilograma ekvivalenta CO2 i spašava život jedne životinje – kažu Prijatelji životinja navodeći brojne prednost veganske prehrane za planet.

Pozivaju sve da se odvaže na nesebičan korak i prisegnu na https://dietchangenotclimatechange.com/#pledge ili www.veganopolis.net za promjenu prehrane umjesto trpljenja posljedica klimatskih promjena.

Foto: Press