fbpx

Vožnja biciklom: Pet razloga za bicikliranje u jesen

Rekreativno…

vožnja biciklomBilo da se rekreativno bavite vožnjom bicikla ili vam on služi kao osnovno prijevozno sredstvo, nadolazeći jesenski dani idealni su upravo za bicikliranje. Prednosti ovakvog prijevoza uistinu su višestruki pa tako osim što stječete kondiciju i povećavate izdržljivost organizma, oblikujete mišiće, smanjujete razinu stresa, a čuvate i okoliš. Stručnjaci za tjelesnu pripremu slažu se kako je vožnja biciklom jedan je od najefikasnijih načina vježbanja, stoga ćemo s vama podijeliti pet važnih razloga zbog kojih biste ga trebali početi voziti.
1. Povećava razinu energije
Cjelodnevno sjedenje u uredu za računalom, svakodnevni problemi i obveze koje se gomilaju tijekom dana izazivaju osjećaj umora, iscrpljenosti i bezvoljnosti. Znanstveno je dokazano da bicikliranje potiče mozak na izlučivanje dopamina koji je povezan s dobrim raspoloženjem i povećanjem razine energije. Dovoljno je da dva do tri puta tjedno biciklirate sporim do umjerenim tempom kako biste se ujutro probudili odmorni i dobro raspoloženi.
2. Saveznik lijepo oblikovanih nogu
Lijepo oblikovane i vretenaste noge san su svih žena. Jedan od najefikasnijih načina za postizanje savršeno oblikovanih nogu je vožnja biciklom jer istovremeno aktivira veći broj mišićnih grupa. Osim mišića prednje i stražnje lože natkoljenica, mišića potkoljenica te stražnjice aktivni su i trbušni mišići te mišići donjeg dijela leđa. Mišićni rad gornjeg dijela tijela je vrlo mali u odnosu na rad nogu i stražnjice, pa je potrebno kombinirati vožnju bicikla i trening snage za gornji dio tijela kako biste postigli skladan izgled.
3. Poboljšava ljubavni život
Vožnja bicikla nedvojbeno može podići samopouzdanje, poboljšati fizički izgled i povećati seksepil. Isto tako, poboljšava i kardiovaskularno zdravlje, što je ključno za veći libido. Vožnja u dvoje uvijek je zabavnija, a ako nemate partnera uvijek možete na jednoj od biciklističkih staza upoznati nekoga tko dijeli vašu ljubav prema bicikliranju.
4. Pomlađuje
Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford došli su do otkrića da povećanje cirkulacije tijekom vožnje biciklom povećava i protok kiseline do površinskih stanica kože, čime se usporava starenje. Na taj se način otpuštaju različiti toksini iz tijela te se pojačava proizvodnja kolagena, važnog za elastičnost kože i mladolik izgled.
5. Istovremeno oblikuje tijelo i čuva okoliš
Užurban tempo života često ne ostavlja dovoljno vremena za odraditi trening, pa je, ako ste u vožnja biciklommogućnosti, odlazak na posao biciklom svakako odlična ideja. Osim što ćete izbjeći jutarnju gužvu i brže stići na posao, ne zagađujući okoliš sagorjet ćete popriličan broj kalorija. Prosječna potrošnja kalorija u 60 minuta bicikliranja, pri čemu se prijeđe oko 20 kilometara, za osobe mase oko 60 kilograma iznosi 480 kalorija. Naravno, s većim brojem kilometara ta se brojka povećava. Ako se odlučite biciklirati do posla samo dva puta tjedno ubrzo ćete vidjeti pozitivne promjene na svome tijelu bez napornog vježbanja i odlaska u teretanu.
Sve je veći broj inicijativa i događanja diljem Hrvatske koji potiču upravo na bavljenje fizičkom aktivnošću. U sklopu Europskog tjedna mobilnosti koji je posvećen održivom kretanju, Dukat pod pokroviteljstvom Milana Bandića, gradonačelnika Grada Zagreba, već sedmu godinu zaredom organizira Dukat Fit i Dukatino biciklističke utrke u Zagrebu. Cilj utrka je promicanja urbanog biciklizma kao ekološki prihvatljivog načina prijevoza te brige o zdravlju, rekreaciji i zdravim životnim navikama.

Foto: Press