fbpx

Yness: Nakon čekanja da ‘Mr. Big’ nazove, nastala je pjesma

Intervju…

YnessInes Huskić nastupa pod scenskim imenom Yness. Nedavno je snimila novi spot za pjesmu ‘Poziv’. Pjesma je nastala, kaže lijepa pjevačica, nakon više nesretnih čekanja da ‘Mr. Big’ nazove i zapravo priča o njezinom mentalnom procesu koji prolazi dok čeka poziv. U intervjuu za portal Scena.hr Yness  je otkrila što nikada ne bi učinila za karijeru, smeta li je usporedba s Jennifer Lopez

Scena: Saznali smo da ste ovisnica o čokoladi, pa koliko ste čokolada pojeli dok ste snimali spot za svoju novu pjesmu ‘Poziv’?
Jesam i to najgore vrste. Međutim, baš na snimanju nisam ništa jela pa tako ni čokoladu. Tih dana je bilo previše posla pa nisam baš ni pila ni jela. Slatkih grijeha je bilo puno više u pripremnoj fazi kad sam bila pod stresom da sve stignem pripremiti za snimanje.

Scena: Kako je nastala pjesma ‘Poziv’, gdje ste snimali spot…?
Pjesma je nastala nakon više nesretnih čekanja da ‘Mr Big’ nazove i zapravo priča o mom mentalnom procesu koji prolazim dok čekam. Mislim da dosta cura i žena prolazi iste nesigurnosti i ‘histerije’  kad nam se netko  zaista svidi. Refren koji je napisao Tomislav Živković iz Tom and the Twisters  je odlično rekao: Mi često i zakompliciramo i stvaramo iluzije ne postoje, a opet frajeri često premalo razmišljaju i previše pojednostavne stvari. Istina je  negdje u sredini.

Scena: U pjesmi govorite o frajeru koji nikako da nazove, inspiracija je…?
Nažalost ne radi se samo o jednoj situaciji hahahaha… Srećom kako sam odrastala tako je nesigurnost nestajala i sad kad ne nazove do određenog vremena nakon upoznavanja zaključim da se ne trudi dovoljno ili da mu očito nisam dovoljno interesantna i ne bih se javila ni da nazove kasnije. Malo možda oštar pristup, ali bolje ih je filtrirati odmah na početku…hahahaha. Tako uštedim i vrijeme i živce.

YnessScena: Je li danas mladoj djevojci teško pronaći dobrog dečka?
Pa rekla bi da je. Polaže se mnogo vremena na izgradnju karijere, dečki su i zbog financija dosta dugo u obiteljskom domu i ne čini mi se da se žure u ozbiljne veze. Još ih ima i brojčano manje nego žena koje su često ostvarene na svim poljima pa je i ‘konkurencija’ za jednog pažljivog, pametnog i odgovornog dečka puno veća. A da ne spominjem ako je uz to još i zgodan i obrazovan. Također mi se čini da dečki ovih dana sve teže potpisuju ‘isključivost’ da bi legalno mogli viđat više žena u isto vrijeme, a to mislim da ne može voditi kvalitetnom odnosu u dvoje. Vjernih mi se čini isto za na prste nabrojat.

Scena: Što vam je važno u vezi?
Sloboda. Da me ne guši i da ja njega ne gušim. Da se maksimalno podupire osobni rast partnera – profesionalni, mentalni, duhovni te da postoji veliko razumijevanje za žrtve koje to zahtijeva.
Povjerenje mi je gotovo smiješno nabrajati jer je ono osnovna pretpostavka za dugoročnost.

Scena: No da se vratimo na temu intervjua, kad ste se odlučili baviti glazbom, kako ste našli sponzore za prvi spot…? Jeste li trebali nešto prodati, posuditi novac …?
Odlučila sam se baviti glazbom u jesen 2011. Tada sam krenula nastupati pjevajući covere i trebala m je gotovo godinu i pol da završim prvu pjesmu ‘Delete’.  To je bila prva pjesma koju sam baš otpjevala u studiju i s njom sam postala još svjesnija koliko imam još za učit. Za prvi spot sam imala sreće da je producentica Lucija Juroš is All for you agencije odlučila financirati spot jer u toj fazi zaista ne bi mogla tako nešto sama odraditi.  To mi je bilo dragocjeno iskustvo za produciranje druga dva spota od ‘Summer High’ i  ‘Poziva’. Srećom nisam morala ništa prodati, ali morala sam posuditi novac. Naprosto od osnovnih gaža nije bilo dovoljno za takve zahvate van redovnih troškova. Naravno uz puno dobronamjernih ljudi koji su radili na spotovima i jednu solidnu dozu snalažljivosti dosta sam ‘skresala’ troškove. Ali ne savjetujem nikome tko nema debelu volju takve pothvate.

Ines HuskicScena: Što vam je najteže na početku karijere?
Sve radim i organiziram sama i fali mi vremena. Sve i svi ti trebaju, a nemaš prebijene pare za ništa od toga. Srećom pa sam imala roditelje kao financijski back up kad su nastale rupe u budžetu i opet dobronamjerne kolege umjetnike koji su bili spremni pomoći realizirati pjesme i sve što ih prati. Za ostvarenje karijere potreban je cijeli tim od minimalno 10 ljudi. Sve ispod toga je zaista teško izmanevrirat u danu koji traje 24 sata.  Booking, menadžment, pr i marketing što on line, što u printu i televiziji, produkciju spotova i distribuciju glazbe bih vrlo rado prepustila nekome drugome da mogu posvetiti vrijeme onome što je najbitnije , a to je pjevanje, rad na glazbi i performansu.

Scena: Cura ste iz kvarta, pa što kažu vaši prijatelji na vaše pjesme?
Pa mojim prijateljima se većinom sviđaju. Nitko me ne glorificira samo zato jer smo prijatelji i dobijem poštenu dozu realnosti o čemu god da se radi – nastupu, pjesmi, spotu.

Scena: Uspoređuju vas s J.Lo., smeta li vas to?
To je veliki kompliment jer je ipak jedna od najljepših žena svijeta, a smetat me počelo samo kad se više počelo pisat ‘Hrvatska J.Lo’ nego moje vlastito ime.  Također me smeta kad se i nakon tri godine od showa u kojem sam ga dobila, zna stavljati u prvi plan, kao bitnija informacija nego neko konkretno postignuće kao što je novi singl, spot, sudjelovanje na Runjićevim večerima, rezidencija nastupa na Hvaru itd. Na moju žalost nikad nisam vidjela stvarnu sličnost s divom, ali uopće da se vuče takva paralela je jako laskavo.

Scena: Imate li uzor u glazbi?
Glazbenici koje sam slušala još od malena su moj zapravo prvenstveno moj životni uzor.  Mogu biti ujedno i glazbeni Erykah Badu i Lauryn Hill, Alicia Keys, ali onda tu treba spomenuti i George Michaela, Jamiroquaia pa sve do novijih imena Jessie Ware, Jessie J i neka deep house imena kao što su Duke Dumont ili Disclosure jer mislim da mi glazba sadrži utjecaje svih tih afiniteta.

YnessScena: Vaš karakter je…?
Strastven, fitiljast i nabrijan, analitičan, efikasan, ali i bipolaran. Normalna i nenormalna u isto vrijeme. Hedonist, ali se trudim stalno vraćati u balans. Ne znam kako bi se drugačije sumirala…hahaha.

Scena: Što nikada ne biste napravili za karijeru?
Napravila nešto zbog čega se loše osjećam psihički.

Scena: Zašto?
Zato jer uvijek postoji drugi način za doći do cilja i u ovom životu ne moram nikome ništa dokazivati osim sama sebi, a to radim ionako svaki dan iznova kad upregnem 110 posto znajući da moj trud možda nikad neće primijetiti izvana, ali ja ću znat i vrijeme će neminovno pokazati rezultate. Moj zadatak je ostvarit maksimalno svoje potencijale i biti sretna. Cilj je i imat sretno putovanje i stići do njega. Jedno bez drugog ne ide.

Scena: Što planirate dalje u karijeri?
Rasti, učiti, igrati se i ubit od posla istovremeno.

Scena: Omiljeni citat?
Tough my soul may set in darkness, it will rise in perfect light .
I have loved the stars to fondly to be fearfull of the night. Taj mi stoji na zidu iznad kreveta.

Scena: Poruka čitateljima je?
Save the planet, it’s the only one with chocolate. Ne, šalim se… Evo poruka je ista koju govorim sama sebi kad mi se sve čini teško i bez smisla, kad imam osjećaj da nikad neću doći do onog što želim: Tko hoće nađe način, tko neće nađe izgovor.

Foto: Ivana Pavlović
Stilistica: Ana Toto
Crvena haljina: Lei Lou Aleksandra Dojčinović
Šminka: Kristina Hošnjak
Frizura: Mirna Čurak