fbpx

7. Ženijalni dani u Kino mreži uz hrvatske premijere svjetskih hitova

7. Ženijalni dani

7. izdanje, već tradicionalne filmske manifestacije Ženijalni dani u organizaciji Kino mreže posvećene Međunarodnom danu žena, održat će se ove godine od 6. do 8. ožujka u čak 28 neovisnih kina diljem zemlje.

U tri filmska dana manifestacije Ženijalni dani u slavu ženske borbe za rodnu jednakost, od subote do ponedjeljka, gledamo tri ostvarenja, od toga dvije hrvatske premijere recentnih igranih i dokumentarnih festivalskih hitova.

Ženijalni dani

Mračna triler-komedija Djevojka koja obećava, redateljski je prvijenac Emerald Fennell, poznate po nagrađivanom scenarističkom i glumačkom angažmanu u serijama Ubijanje Eve i Kruna, a hrvatska će je publika imati prilike vidjeti samo par mjeseci nakon premijere na Sundance festivalu. Ova osvetnička crna komedija sa sjajnom Carey Mulligan u glavnoj ulozi, bavi se, i to na neočekivano lepršav, ali ipak iznimno provokativan način, pitanjem ženskog pristanka na seksualni odnos i posljedicama kulture silovanja koja ohrabruje mušku seksualnu agresiju i u kojoj je nasilje nad ženama često upakirano u nešto poželjno i seksi.

Ženijalni dani

U programu je i jedan od najgledanijih filmova prošlogodišnje igrane konkurencije Zagreb Film Festivala, poljski hit drama, Influencerica redatelja Magnusa von Horna. Film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije (izvrsna Magdalena Kolesnik), nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne moderne industrije. Sylwijina energetična i predana javna persona pršti zaraznom pozitivnošću. Ona je svoja vlastita kreacija i u potpunosti posvećena svom poslu. Ipak, u intimi četiri zida njezina prpošna osobnost postaje hladna povučenost i otkriva bolnu prazninu ispod brižno izgrađene, blještave fasade. Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020., film je od kritike hvaljen kao blještava i sjajna studija karaktera koja neočekivano skreće u malo mračnije zakutke ljudske psihe.

Jedini dokumentarni naslov ženijalne selekcije dolazi iz Kine, Usidjelice, u režiji poznatih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalia (Web Junkie) koje su se ponovno udružile kako bi istražile novi kineski fenomen i „državni problem 21. stoljeća” – neudane žene. Dugogodišnja kineska politika jednog djeteta poticala je rodocid, što je rezultiralo „manjkom” od nekoliko desetina milijuna djevojčica, a ovu demografsku neravnotežu vlasti vide kao ozbiljnu prijetnju stabilnosti nacije, što je dovelo do pokretanja pogrdne kampanje s ciljem natjeravanja svih neudanih žena da se udaju i imaju djecu. Usidjelice donose rijedak dubinski pogled na živote triju snažnih i modernih žena u njihovoj borbi da u uvjetima snažnog društvenog pritiska ipak same odrede tijek vlastite budućnosti.

Foto: Press