fbpx

Da su na jedan dan svi zločini dozvoljeni?

Što biste učinili?…

The Purge (Pročišćenje)

Upravo to zapitao se redatelj i scenarist filma The Purge (Pročišćenje)  James DeMonaco predstavivši gledateljima provokativni koncept postojanja jedne noći u godini u kojoj je svaki zločin legalan. Tijekom tih 12 sati sve je dozvoljeno i nitko neće snositi posljedice za svoje postupke. Poigravši se s našom podsvijesti Demonaco je postao pravi ljetni hit i svojim niskobudžetnim uratkom (stajao je samo 3, a zaradio preko 89 milijuna dolara) zasjeo na prvo mjesto kino ljestvica te stekao kultni status. Jer u mnogima od nas čuči osvetnik, znatiželjnik, čak i nasilnik… I čeka svoju priliku!
ZločiniSvoju priču Demonaco je vješto zapakirao u svijet budućnosti u kojoj američka Vlada pod utjecajem organizacije New Founders of America (NFA) odobrava noć Pročišćenja jednom godišnje kako bi osigurala da stopa kriminala ostatak godine ostane ispod jedan posto. Policija i bolnice ne pružaju pomoć tijekom tih 12 sati i svatko je prepušten sebi, ali i slobodan činiti što želi bez straha od kazne. Vrijeme je to za anarhiju…
Naravno, za uspjeh filma zaslužne su i paralele s trenutnom situacijom u mnogim državama u kojima vlast pod izlikom općeg dobra odobrava projekte koji zapravo služe samo njoj. Razradivši dalje ovu intrigantnu temu i s puno većim budžetom te hollywoodskom podrškom Demonaco je snimio triler ‘Pročišćenje’: Anarhija koji od ovoga tjedna igra u hrvatskim kinima.
U njemu pratimo petoro građana koji će tijekom noći Pročišćenja otkriti na što su sve spremni kako bi obranili sebe i druge u borbi za opstanak. Leo (Frank Grillo) je narednik obilježen tragedijom gubitka sina. Naoružavši se do zuba kako bi dočekao zoru, on je opsjednut čovjek u osvetničkom poho­du. Eva (Carmen Ejogo) je samohrana majka koja živi s kćeri tinejdžericom Cali (Zoë Soul) i nema sigurno utočište kakvo si mogu priuštiti bogataši. Kad ih napadnu, Eva i Cali morat će se osloniti na pomoć stranca Lea koji će biti jedini koji ih može spasiti od sigurne smrti.
Napetu i uznemirujuću borbu za goli život šačice nedužnih u noći kada ulicama vladaju krvoločne bande koje nitko ne može zaustaviti, ali i vladine postrojbe koje se rješavaju svojih protivnika pogledajte u traileru za film ‘Pročišćenje: ANARHIJA. Neki će se zabavljati, a drugi samo pokušati preživjeti. Da su na jedan dan svi zločini dozvoljeni? A što biste Vi učinili da možete bilo koji zločin počiniti nekažnjeno?

Foto: Press