fbpx

Hrvatski filmovi na DokuFestu

Prizren…

Na DokuFestuNa ovogodišnjem DokuFestu, koji će se od 4. do 12. kolovoza 2017. godine održati u Prizrenu, bit će prikazano ukupno dvanaest hrvatskih filmova u dva natjecateljska i dva nenatjecateljska programa.
U Balkan dox natjecateljskom programu prikazat će se dugometražni dokumentarni filmovi Život od Milijun dolara Roberta Zubera te Buffet željezara Gorana Devića. Moj život bez zraka Bojane Burnać, koji je premijeru imao na festivalu Hot Docs u Torontu, također je u ovom programu. Ovim filmovima pridružuje se i jedna manjinska hrvatska koprodukcija, dugometražni dokumentarni film Svaka dobra priča je ljubavna priča redateljskog dvojca Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina. Hrvatsku selekciju unutar Balkan dox programa zaključuje kratkometražni dokumentarni film Borisa Poljaka Oni samo dolaze i odlaze, do sada nagrađen u Oberhausenu i na Danima hrvatskog filma.
Natjecateljski međunarodni program kratkometražnih filmova uključuje nekoliko hrvatskih ostvarenja. Od igranih filmova to su Po čovika Kristine Kumrić i manjinska hrvatska koprodukcija Sretno, Orlo! Sare Kern koja je nastala u koprodukciji hrvatske Kinorame. Od animiranih filmova u programu su Gamer Girl redateljice Irene Jukić Pranjić te dvije manjinske hrvatske koprodukcije, Manivald Chintis Lundgren (hrvatski koproducent je Jadranska animacija) te Aerodrom Michaele Muller.
Nedavni pulski pobjednik, dugometražni igrani film Kratki izlet Igora Bezinovića igrat će u nenatjecateljskom programu Fake it so real.
U također nenatjecateljski program Kozmička ljubav uvršten je kratkometražni animirani film Brune Razuma Tajni laboratorij Nikole Tesle, koji je rađen tehnikom lutka filma.
DokuFest je najveći filmski festival na Kosovu, a posljednjih se godina istaknuo kao jedan od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma u regiji. Uz šest natjecateljskih selekcija festival jednaku važnost posvećuje i mnogobrojnim posebnim programima. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala.

Foto: Press