fbpx

Inside offside iz sedam europskih zemalja

Na malim ekranima…

Na Hrvatskoj radioteleviziji uz EURO 2016. započinje i dokumentarna serija Inside offside

Inside offsideHrvatska radiotelevizija (HRT) tijekom predstojećega Europskog nogometnog prvenstva donosi uzbudljivu i dirljivu dokumentarnu seriju Inside offside. Dokumentarci iz sedam europskih zemalja – od Portugala do Švedske i Hrvatske, otkrivaju snove i strahove onih kojima je nogomet mnogo više od igre; to je način kako zaboraviti teške priče i frustracije svakodnevice. Nogomet omogućuje stvaranje prijateljstava, veza koje bez najljepše igre na svijetu ne bi postojale. Sirijski izbjeglica u Nizozemskoj, Afganistanac na sjeveru Švedske, romski dječak u Sloveniji ili Libanonka u Norveškoj – svi oni sanjaju o istome: postati punopravnim članovima društva u kojima žive, a pri tome gorjeti za gol.
Inside offsideSerija započinje dokumentarnim filmom Hrvatske radiotelevizije Eat sleep eat sleep. Životna priča Princea Ebuka Okekea nalikuje scenariju igranoga filma, a taj je Nigerijac jedan od pet tisuća ljudi koji su u posljednjih 12 godina podnijeli zahtjev za azil u Republici Hrvatskoj. Pozitivno ih je riješeno samo manje od dvjesto, pa ni Prince nije imao sreće. No, on je čvrsto odlučio ostati u Republici Hrvatskoj i biti napadač u Nogometnome klubu Zagreb 041. Time se razlikuje od većine drugih azilanata jer više od 80 % njih napusti zemlju prije dobivanja rješenja o azilu. Prince uz pomoć odlučne odvjetnice koja pruža besplatnu pravnu pomoć pokreće sudski proces.
Inside offsideIntiman, potresan i šokantan film sniman u Kutini i Zagrebu režirao je Đuro Gavran, pobjednik ovogodišnjeg ZagrebDoxa, a scenaristički ga potpisuje zajedno s Danielom Draštatom, koja je ujedno i izvršna producentica serije. Film će biti emitiran 18. lipnja na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), kad i počinje emitiranje serije filmova.
Inside offside nastao je u okviru Eurovizijske ekspertne skupine za multikulturu, a koprodukcijski su partneri uz Hrvatsku radioteleviziju Odsjek za nacionalne manjine, iseljeništvo i civilno društvo te švedski, portugalski, belgijski, norveški, nizozemski i slovenski javni medijski servisi.
Zahvaljujući projektu multikulturne dokumentarne koprodukcije Europske unije radiotelevizija, Hrvatska radiotelevizija je pod okriljem Eurovizije u posljednjih 13 godina sudjelovala u 20 dokumentarnih koprodukcija. Riječ je o suradnji europskih javnih televizija, koje svake godine proizvedu po jednu do dvije serije koji se bave aktualnim multikulturnim pitanjima: održivom integracijom imigranata, asimilacijom manjina, ksenofobijom, homofobijom i rasizmom.
Hrvatskim je gledateljima, vjerojatno, najpoznatija serija City Folk; dokumentarni magazin koji govori o običnim, ali pomalo neobičnim stanovnicima metropola koje odlikuje raznolikost stanovništva. Ove je godine snimljena 13. epizoda City Folka, koju je u Zagrebu režirao Igor Bezinović. Uspješne su bile i dokumentarne serije o Romima u različitim europskim državama, serija Muslimani u Europi te prošlogodišnji Glasovi straha. Hrvatska epizoda Glasova straha – Pravda, ove je godine prikazana i na ZagrebDoxu, a bavila se srpskom manjinom.
– Koprodukcije funkcioniraju po načelu ‘snimiš jedan, emitiraš sve’. Tako, primjerice, naši gledatelji imaju mogućnost vidjeti filmove iz Norveške ili Portugala koji se ne vide tako često, a hrvatski se filmovi emitiraju na švedskoj ili nizozemskoj javnoj televiziji. To je najbolja moguća promocija HRT-ove kvalitete, ali i naše zemlje uopće – ističe urednica multikulturnih dokumentarnih serija koje nastaju pod okriljem Europske udruge radiotelevizija Daniela Draštata, koja radi i kao scenaristica hrvatskih epizoda.
Daniela Draštata prošle je godine bila i izvršna producentica serije Glasovi straha, a ove godine serije Inside Offside. Intenzivno surađuje s kolegama redateljima koprodukcijskih partnera u postizanju visoke produkcijske kvalitete, a ovih dana priprema koncept projekta Novi susjedi, koji će pratiti kampanja na više platforma.
Koprodukcije Europske unije radiotelevizija za Hrvatsku radioteleviziju angažirale su čitav niz naših najistaknutijih redatelja poput Damira Čučića, Nebojše Slijepčevića, Danijela Kušana, Mladena Ćapina i drugih.

Foto: Press