fbpx

Prokleti Hollywood: Obračuni kreativnog autora i produkcije

Dokumentarna serija Prokleti Hollywood

U nedjelju 5. rujna 2021. godine s početkom u 23.20 sati, na HRT – HTV3, na rasporedu je dokumentarna serija Prokleti Hollywood.

Prokleti Hollywood

Postoje filmovi koji dostignu kultni status. Postoje i drugi filmovi koji postanu poznati promašaji na kinoblagajnama, a poslije također dostignu kultni status. Postoje filmovi koji nikad nisu završeni ili su unakaženi, a koje tek naknadno prepoznamo kao izvrsne.

Prokleti Hollywood

Četverodijelna serija Prokleti Hollywood bavi se nekim filmovima koji su danas poznati, ali su pri prvom prikazivanju doživjeli potop ili su objavljeni u verziji koja uopće ne odgovara viziji njihovih stvaralaca.

Prvi dio ove dokumentarne mini-serije govori o “Pohlepi” Ericha von Stroheima koju je producirao mladi i ambiciozni Irving Thalberg, filmu koji je najavio pojavu Metro-Goldwyn-Mayera i, prije svega, početak studijskog sustava.

Radnja filma zasniva se na romanu “McTeague” Francka Norrisa. Von Stroheim je, inzistiranjem na skupom snimanju na lokaciji, premašio proračun i naposljetku snimio devet i pol sati filma koji je Thalberg drastično skratio za objavljivanje.

Ovo je bio jedan od prvih obračuna kreativnog autora i produkcije, a studiji su pobijedili i sveli redatelje na puke zaposlenike. Osim “Vesele udovice”, koju je Thalberg zatim naručio, von Stroheim nikada nije završio ni jedan svoj film u SAD-u te se okrenuo glumi u Francuskoj.

Danas se ono što je ostalo od “Pohlepe” smatra remek-djelom nijemog filma. Claudia Collao prikazuje isječke iz ostataka “Pohlepe” i kasnijih von Stroheimovih filmova “Luckaste supruge”, “Vrtuljak” i “Kraljica Kelly” te iz arhiva von Stroheima, Ricka Schmidlina, Debore Thalberg i fotografije iz Kongresne knjižnice.

U dokumentarnoj seriji Prokleti Hollywood sudjeluju Rick Schmidlin, koji je režirao obnovljenu verziju “Pohlepe”, Jeanine Basinger, povjesničarka filma, Mark A. Viera, autor knjige “Irving Thalberg, Boy Wonder to Producer Prince”, Richard Koszarski, autor knjige “The Life and Films of Erich von Stroheim” i Jean-Pierre Mocky, prijatelj i pomoćnik Ericha von Stroheima.

Prokleti Hollywood
Režija: Claudia Collao
Produkcija: Lucien Television
Odabrala: Mira Vočinkić

Foto: Press