fbpx

Otvoren 13. Subversive festival, nedjelja se nastavlja online

Subversive festival

Svečanom projekcijom glazbenog dokumentarca White Riot i uz pozdravnu riječ redateljice Rubike Shah sinoć je u Kinoteci uz poštivanje svih epidemioloških mjera otvoreno 13. izdanje Subversive Festivala. Festival je službeno otvorio direktor Nikola Devčić koji se osvrnuo na ovogodišnju festivalsku temu Kreativni neposluh inspiriranu razmišljanjima Alberta Camusa o odnosu umjetnosti i pobune u izvanrednom stanju, a koja rezonira kroz cjelokupni ovogodišnji program:

Subversive

– Samo kreativci i revolucionari stvaraju ovaj svijet. Samo kreativci i marginalci mogu stvoriti nešto što nikad niste vidjeli ni čuli. Kreativni neposluh je izvanparlamentarno i izvaninstitucionalno stvaranje protu-moći te radikalna kritika postojećeg stanja. Ili trajno stanje nesigurnosti i siromaštva, korupcije, poniženja i dehumanizacije, fašizma i uspona desnice, deindustrijalizacije i stambene i radne segregacije, urbane bijede…ili suradnja i solidarnost te jednakost za sve. Problemi su zajednički, rješenja su zajednička! – istaknuo je Devčić na samom početku ceremonije otvaranja.
Direktorica Subversive Film Festivala Dina Pokrajac najavila je bogat filmski program koji će se sljedećih devet dana održavati uživo i online. Istaknula je kako će ovogodišnje festivalsko izdanje biti hibridno te će se filmovi po prvi put moći gledati na teritoriju cijele Hrvatske zahvaljujući online platformi volimdokumentarce.net.
– Iznimno nam je drago da će se filmovi usprkos epidemiološkoj situaciji moći gledati i u kinu koje je nezamjenjivi prostor zajedničkog gledanja i promišljanja filmova. Danas kada brojna kina zatvaraju svoja vrata valja promisliti o njihovoj ulozi u načinu na koji dešifriramo filmove. Održavanje Subversive Film Festivala vidimo ne samo kao slavlje sedme umjetnosti već i kao gestu otpora aktualnoj društvenoj situaciji te poziv na ‘kontaminaciju’ nekim drukčijim idejama i slikam – istaknula je Pokrajac.

Subversive

Natjecateljski program 13. Subversive Film Festivala održat će se od 28. studenog do 7. prosinca i donosi dvadesetak recentnih filmskih naslova koji su obilježili tekuću godinu. Odabrani filmovi na sadržajno i formalno inovativan način problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe kolonijalizma. Od renomiranih autorskih imena kao što su Alexander Kluge i Khavn, Hong Sang-soo, Hubert Sauper i Rithy Panh preko najzapaženijih mladih autora tekuće godine – Camilo Restrepo, Zheng Lu Xinyuan, Ahmad Bahrami, Lemohang Jeremiah Mosese, Karin Cuyul, Catarina Vasconcelos – ovogodišnji Subversive Film Festival ponovno okuplja autore koji kritički promišljaju svijet oko sebe i otvaraju nove horizonte opirući se tržišnoj logici i pasivnoj konzumaciji slika.
Subversive Festival u sljedeća dva tjedna održavat će se u kinima Kinoteka, Dokukino KIC, Kulturno informativnom centru, Francuskom institutu te na online platformi volimdokumentarce.net, uz popratni filmski i diskurzivni program, izložbu fotografija te sa više desetaka gostiju ‒ svjetskih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista.

Foto: Press