fbpx

Dođite na Dan narcisa: Hrvatska bilježi pad smrtnosti od raka dojke

Zagreb…

Dan narcisa– Nadolazeći 23. Dan narcisa u znaku je lijepih vijesti. Ususret danu kojim obilježavamo borbu protiv raka dojke, stručnjaci otkrivaju kako Hrvatska bilježi pad smrtnosti od ove bolesti s 990 na 853 preminulih žena godišnje te ističu kako su zajednički trud i podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije proteklih godina zasigurno pridonijeli današnjoj značajno boljoj statistici – poručuju organizatori.
Kako bi napredak u borbi protiv raka dojke bio još bolji, Grad Zagreb, Hrvatska liga protiva raka i Hrvatski zavod za javno zdravstvo pozivaju na 23. Dan narcisa koji nas očekuje u subotu, 23. ožujka od 10 do 14 sati na Trgu bana Josipa Jelačića. Svi zainteresirani građani, uz podjelu edukativnih letaka i simboličnu humanitarnu podjelu narcisa moći će se educirati o prevenciji ove najćešće zloćudne bolesti žena.
Dan narcisaIzniman napredak ove godine ostvaren je u području Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, pa se tako na poziv na mamografski pregled odazvalo 64 % žena što je najveći odaziv do sada i dodatan vjetar u leđa za još bolje rezultate. Ciljevi ovog programa su smanjiti mortalitet od raka dojke za 15-25%, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rentgenski pregled dojki kojom se mogu otkriti promjene na dojci prosječno oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Više od 90% bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi. Petogodišnje preživljenje je u tom slučaju visokih 96%.
Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u sklopu 23. Dana narcisa na Trgu bana Jelačića će postaviti mobilni mamograf u kojem će žene starije od 40 godina moći obaviti mamografiju bez uputnice i plaćanja pregleda. Zbog specifičnosti mamografskog snimanja i ograničenog broja pregleda, za sudjelovanje u ovoj javnozdravstvenoj akciji potrebno se unaprijed naručiti na sljedeći broj telefona Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“: 01/46-96-309. One žene koje tog dana ne uspiju obaviti ovu dijagnostičku pretragu moći će se informirati o mogućnostima naručivanja na preventivne mamografske preglede.
Dan narcisa održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović, Hrvatskog sabora, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i Gradske skupštine Grada Zagreba.

Foto: Press