Goran Filipec i Kah Chun Wong u HNK!
By redakcija On 13 velj., 2016 At 12:13 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

‘Goran Filipec svira Čajkovskog’

Goran FilipecSimfonijski koncert orkestra Opere HNK Ivana pl. Zajca pod dirigentskim vodstvom mladog maestra, gosta iz Singapura Kaha Chuna Wonga, a pod nazivom ‘Goran Filipec svira Čajkovskog‘ održat će se u riječkom kazalištu u ponedjeljak, 15. veljače 2016. godine s početkom u 20,00 sati.
Kao što je i stoji u nazivu, Goran Filipec, jedan od najistaknutijih hrvatskih pijanista, rođen u Rijeci, umjetnik iznimne karizme, rafinirane glazbene intuicije i superiorne tehnike kojima oduševljava publiku i kritiku diljem svijeta, uz riječki će orkestar, izvesti Čajkovskog i to njegov glasoviti Koncert za klavir i orkestra u b-molu br.1.
Čajkovski ga je skladao je u razdoblju od studenoga 1874. do veljače 1875. godine. Revidiran je u ljeto 1879. pa ponovno u prosincu 1888. godine. Tijekom nastajanja, primio je kritike Nikolaja Rubinsteina, pijanista kojeg je Čajkovski priželjkivao za izvedbu. Međutim, Rubinstein je kasnije odbacio svoje prijašnje optužbe i postao gorljiv zagovornik toga djela. A Koncert je postao jednim od najpopularnijih djela Čajkovskoga, a danas ulazi među najpoznatije klavirske koncerte uopće!
Kah Chun WongPodsjetimo, Goran Filipec i Kah Chun Wong zajedno su, uz riječki orkestar, nastupili na simfonijskom koncertu 2013. godine i izvedbi još jednog poznatog klavirskog koncerta, 3. konceta za klavir i orkestar Sergeja Prokofjeva.
U prvom dijelu koncerta, maestro Wong i riječki orkestar publici će ponuditi još jedno iznimno poznato klasično djelo: Simfonijske plesove Sergeja Rahmanjinova, trostavačnu orkestralu suitu. Završeni 1940. godine, posljenja su autorova kompozicija i zapravo sažimaju njegov skladateljski rad. U cijelosti predstavljaju skladateljev kasni stil svojim čudesnim harmonijama. Plesovi su Rahmanjinovu omogućili da se intenzivnije prepusti nostalgiji za Rusijom nego što je to učinio u Trećoj simfoniji, jednako kao što su mu omogućili da efektno sumira svoju životnu fascinaciju crkvenim pjesmama.

Foto: Press

comment closed