fbpx

Goran Grgić: Ova nagrada mi je velika čast, ali i velika obveza za budućnost

Zagreb…

Održana svečana dodjela nagrada Titto Strozzi za sezonu 2016./2017., a nagradu je osvojio prvak drama Goran Grgić i Balet HNK u Zagrebu

Goran Grgić– Ova nagrada mi je velika čast, ali i velika obveza za budućnost. Matišićev tekst je tekst desetljeća u ovome teatru, u koji je ansambl uložio veliki trud – rekao je prilikom preuzimanja nagrade Goran Grgić, te ocijenio kako je HNK Zagreb ‘trenutno na svojem vrhuncu, da leti, da je visoko, da je prepoznat u kazališnoj sredini, ali i od publike’.
Godišnja nagrada Tito Strozzi, koju Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu dodjeljuje za najbolje umjetničko ostvarenje u protekloj godini, dodijeljena je prvaku drame Goranu Grgiću za ulogu u drami Mate Matišića Ljudi od voska i Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu za izvedbu baleta Gospoda Glembajevi prema drami i prozi Miroslava Krleže u koreografiji Lea Mujića, a na odabranu glazbu Ludwiga van Beethovena i Sergeja Rahmanjinova.
Dubravka Vrgoč, Ivica BuljanNa svečanoj dodjeli u prepunom foyeru Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nagrade je laureatima uručila Dubravka Vrgoč, koja je pritom napomenula da se radi o ‘iznimno važnoj nagradi i za HNK i za hrvatsko glumište uopće’. Podsjetila je da je HNK postao važan ne samo gradu Zagrebu, državi već i šire gdje mu pripada važno mjesto na europskoj kulturnoj sceni.
– Našim predstavama ulazimo u dijalog sa stvarnošću, a pokušavamo privući publiku različitih generacija.
Ivica BuljanRavnatelj Drame HNK-a Ivica Buljan istaknuo je kako je povijest HNK-a i Tita Strozzija neodvojiva, zapravo su praktički suvremenici, a sve što je dinastija Strozzi napravila kroz cijelo 20. stoljeće obvezuje nas da ova kuća u svakom trenutku mora biti svjesna svojeg europskog i hrvatskog identiteta koji treba ispreplitati u programu i, prije svega, u kreativnosti. Naši umjetnici koji će preuzeti tu nagradu mogu samo biti sretni što u svom opusu ime Strozzija mogu sebi pripisati kao zaslugu, ali i kao veliku obavezu za budućnost, poručio je.
O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje na dan Drame HNK 24. studenoga odlučivao je Kazališni odbor, u kojemu su ove godine bili Mani Gotovac (predsjednica) i članovi: Dalibor Cikojević, Ljiljana Gvozdenović, Darko Lukić i Branimir Pofuk.
HNKNagradu Baletu Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu preuzeo je baletni tim predstave na čelu s ravnateljem Baleta HNK-a Zagreb Leonardom Jakovinom, koji je zahvalio žiriju što je prepoznao trud, rad i profesionalnost tima “koji je podario život djelu koje će sasvim sigurno ostati dugo na repertoaru ovoga teatra”.
– Ja sam danas zasigurno jedan od najponosnijih ravnatelja baleta. Iznimna mi je čast što sam dobio priliku biti dio, jedan segment u građenju divne nove generacije predivnih plesača – rekao je Jakovina.
Nagrađenima je dodijeljena nagrada, diploma i plaketa s likom Tita Strozzija (rad kipara Ivana Antolčića). Dosad su nagradu dobili, među ostalima, Vanja Drach, Georgij Paro, Ruža Pospiš-Baldani, Pero Kvrgić, Irena Pasarić, Neven Belamarić, Mustafa Nadarević, Alma Prica, Livio Badurina, Edina Pličanić, orkestar Opere HNK, a lani je nagradu osvojila Nina Violić.

Foto: Press – HNK Zagreb