fbpx

Hrvatski prirodoslovni muzej zatvoren, potrebno 600m2 za hitnu evakuaciju građe

Zagreb…

muzejPrivremeno neuporabljivo nalaz je statičara nakon izvršenog izvida štete gornjogradske palače Amadeo u kojoj je smješten Hrvatski prirodoslovni muzej.
Vertikalna puknuća vidljiva su na vanjskim zidovima atrija Muzeja, a teška oštećenja na prvom i drugom katu zgrade trebat će učvrstiti potpornjima. Stalni postav je teško oštećen; polomljena su stakla na brojnim vitrinama iz kojih su ispali predmeti, mnogi eksponati su teško oštećeni, a brojni stakleni cilindri s beskralješnjacima nepovratno uništeni. Muzejska građa u pojedinim čuvaonicama teško je oštećena, a detaljan pregled preko milijun muzejskih predmeta trajat će mjesecima. Samo za potrebe najhitnije evakuacije bit će potrebno 600 četvornih metara prostora van palače Amadeo. U potkrovlju gdje su smješteni radni prostori došlo je do horizontalnog puknuća drvenih greda, a dio koji nije teže oštećen je podrum te njegov dio naslonjen na gornjogradski bedem.
U Muzej posljednjih dana stižu brojne poruke podrške i ponude pomoći umirovljenih djelatnika muzeja, građana i institucija.
– Vjerujemo da će značajna šteta koja je nastala biti uspješno sanirana uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i fondova Europske unije povodom skorašnje rekonstrukcije i dogradnje same palače – poručuju iz muzeja.

Foto: Press