fbpx

Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat

HRT…

Na HRT-u u subotu dokumentarni film Petra Malbaše Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat

Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti na Hrvatskoj radioteleviziji bit će prikazan dokumentarni film HRT-ova ratnoga snimatelja Petra Malbaše pod naslovom Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat. Film govori o zbivanjima tijekom Domovinskoga rata – od Sinja, Hrvaca i Vrlike, preko Livanjskoga polja, Dinare i planine Šator do Knina. Prikazuju se ključni trenuci operacija Peruća, Zima ’94, Skok 1, Skok 2, Ljeto, Oluja, Maestral i Južni potez, a jedan od značajnih trenutaka svakako je i ulazak hrvatskih snaga u Knin. Poznati su kadrovi u kojima HRT-ov ratni snimatelj na transporteru 4. gardijske brigade glasno uzvikuje:
– Hrvatske snage ulaze u najhrvatskiji Knin.

Petar Malbaša

Prikazani su u HRT-ovu Dnevniku 5. kolovoza 1995. godine u reportaži koju je napravio s legendarnim i prerano preminulim HRT-ovim novinarom Joškom Martinovićem.
– Sam ulazak u Knin nije bio problematičan zato što je hrvatska vojska pet puta probila prvu neprijateljsku crtu. To znači da je neprijatelj bio razbijen davno prije. Kao čovjek koji je bilježio to svojom kamerom bio sam ushićen i presretan, osobito ponašanjem hrvatskoga vojnika koji se ponašao prema Ženevskoj konvenciji. Pamtim jednu prekrasnu sliku iz centra Knina gdje su zaostali civili sjedili s hrvatskim vojnicima u središtu grada. U mojim se snimkama vidi i kako su vojnici traktorima kupili civile i predavali ih međunarodnim snagama, što znači da su bili zbrinuti. Sjetio sam se onda Vukovara i onoga što je srpski vojnik napravio kad je okupirao grad heroj, dok je hrvatski vojnik u kraljevskome gradu pokazao sasvim jednu drukčiju sliku. To je bila njegova snaga kojoj je bio cilj izbiti na granice Republike Hrvatske i osloboditi jednu trećinu okupirane Hrvatske – ističe HRT-ov snimatelj Petar Malbaša.

Joško Martinović

U filmu se posebno ističe govor fra Ignacija Vugdelije na pogrebu general-bojnika Andrije Matijaša Pauka u listopadu 1995. godine nakon operacije Južni potez, a scena u kojoj 23. prosinca 1994. godine, tijekom operacije Zima ’94, otac na Dinari u snijegu nalazi ubijenoga sina, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
– To je prva operacija i početak Oluje. Nije trajala četiri dana, nego deset i pol mjeseci. Jedna od najtežih operacija bila je upravo Zima ’94. Neprijatelj je tu imao najjače utvrde i praktički je branio Knin. U toj se operaciji osjetila i vidjela snaga hrvatskoga vojnika. Neprijatelj je razbijen u jednome dahu, u 24 sata, u strašnim uvjetima: 20 stupnjeva ispod nule, 1770 metara nadmorske visine. Nakon što je razbijena prva neprijateljska crta, civili su trčali prema nama. Srbi su na vrh Dinare dovukli civile, Bošnjake i Hrvate, da im kopaju rovove, a ujedno da im služe i kao živi štit. U toj unakrižnoj vatri poginuo je sin Petra Oljačića. Snimio sam potresnu scenu u kojoj otac plače nad ubijenim sinom – prisjeća se Petar Malbaša, koji je kao vojnik snimatelj od 1994. godine bio dijelom 126. sinjske brigade te Zbornoga područja Oružanih snaga Republike Hrvatske Split i izravno odgovarao generalu Anti Gotovini.

General Ante Gotovina

Petar Malbaša film je izradio u lipnju 2011. godine nakon osuđujuće prvostupanjske presude generalu Anti Gotovini i Mladenu Markaču, a cilj mu je bio, kako kaže, da se zna istina. Sve su snimke autentične – snimio ih je sam na ratištu. Film je posvetio svim hrvatskim braniteljima koji su život riskirali za spas domovine, ali i svojemu velikom prijatelju Jošku Martinoviću. Film je premijerno prikazan na Hrvatskoj radioteleviziji prije šest godina, također na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, nakon čega je Malbaša dobio pozive da s njim gostuje diljem zemlje, ali i u regiji i svijetu.
– Imao sam 89 promocija filma. Predavao sam u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima. Jedina je moja zadaća pripovijedati o tome što se događalo od 1991. do 1995. godine, tko su bili hrvatski ratnici koji su nam donijeli slobodu, i to kako bi se znala prava istina o našim osloboditeljima. Ovo nije moj posljednji film. Imam bogatu ratnu arhivu. Posebna mi je želja obići sva spomen-obilježja podignuta na mjestima na kojima su poginuli hrvatski branitelji. Napravio bih monografiju, te videodokumentarac kako se to ne bi zaboravilo. Na taj način bih odao počast hrvatskim vojnicima koji su dali život za našu domovinu Hrvatsku – zaključuje poznati HRT-ov ratni snimatelj Petar Malbaša.

Istinom do pobjede

Dokumentarni film Istinom do pobjede – perom i kamerom kroz Domovinski rat moći će se pogledati u subotu 5. kolovoza na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 20.10 sati te na mobilnim uređajima, tabletima i računalima s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press