fbpx

Istrebljivač – posljednja verzija kultnog znanstveno-fantastičnoga filma

HRT…

Prvi put na HRT-u posljednja verzija kultnog znanstveno-fantastičnog filma Istrebljivač

IstrebljivačHrvatska radiotelevizija u nedjelju 2. prosinca na svome Drugome programu (HRT – HTV2) u terminu od 21.35 sati prikazuje posljednju verziju kultnog znanstveno-fantastičnog filma Istrebljivač nastalog 1982. godine.
Rad na restauriranom filmu legendarni redatelj Ridley Scott započeo je 2001. godine i jedina je verzija u kojoj je redatelj imao potpuni umjetnički nadzor. Dakako, u filmu su uključene scene koje se do sada nisu pojavile ni u jednoj od nekoliko verzija istoimenoga filma.
Istrebljivač spada u klasiku znanstvene fantastike premda bi ga se točnije moglo opisati kao futuristički film noir. Lik koji glumi Harrison Ford podsjeća na privatne detektive iz Hammetovih i Chandlerovih krimića “tvrdokuhane” škole. Redatelju Ridleyju Scottu uspjelo je detektivsku priču pretopiti u fantastičnu i originalnu viziju noćnoga futurističkoga Los Angelesa. Scenarij se djelomice temelji na Istrebljivačromanu Sanjaju li androidi električne ovce? poznatoga autora znanstvene fantastike Philipa K. Dicka. Istrebljivač je jedan od vizualno najljepših filmova iz žanra znanstvene fantastike, a treba spomenuti i izuzetnu glazbu skladatelja Vangelisa koja se sjajno prožela s pričom.
Tvrtka Tyrell koja proizvodi replikante suočena je s problemom. Roboti koji se ni u čemu ne razlikuju od ljudi, “samo” nemaju emocija, pobunili su se i njih nekoliko se Istrebljivačvraća na Zemlju. Tamo ih čekaju posebni policajci, “istrebljivači” osposobljeni za njihovu likvidaciju. Tvrtka je iz mirovine pozvala u pomoć najboljeg od njih, Deckarda kojeg tumači Harrison Ford. Vođa pobunjenih replikanata je opasni Batty (R. Hauer) koji želi pronaći svog konstruktora, a i ne sviđa mu se da mu je životni vijek, kao replikantu, ograničen. Replikanti bi željeli postati ljudi… Premda postoje tehnički testovi za otkrivanje replikanata, Deckard neće uvijek lako dokučiti ima li posla s replikantom ili ljudskom osobom. Najveća mu je zagonetka ljepotica Rachel (S. Young)…
Istrebljivač je dobio i svoj nastavak 2017. kao Blade Runner 2019. u režiji Denisa Villeneuvea, u kojem također glumi Harrison Ford.
Glavne uloge tumače Harrison Ford, Rutger Hauer, Sean Young, Edward James Olmos, M. Emmet Walsh, Daryl Hannah, Joanna Cassidy. Scenaristi su Hampton Fancher i David Peoples, a redatelj je legendarni Ridley Scott.

Foto: Press