fbpx

Ciklus Kanconijer Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a

Zagreb…

Praizvedba Requiema kao uvod u novu sezonu

Kanconijer– Riječ je o najmlađemu od ukupno šest koncertnih ciklusa koje organizira Hrvatska radiotelevizija. Iskoristili smo potencijal koji ima HRT, odnosno činjenicu da pod istim krovom djeluje jedini hrvatski profesionalni koncertni mješoviti zbor i simfonijski orkestar te smo 2013. godine pokrenuli zajednički ciklus Zbora i Simfonijskoga orkestra HRT-a. Nazvali smo ga poetskim imenom Kanconijer prema glasovitoj Petrarcinoj pjesničkoj zbirci, ali i istoimenomu vokalno instrumentalnom opusu velikoga hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića. Time se odmah odredilo i repertoarno usmjerenje ciklusa na omiljene klasike svjetske literature, ali i djela koja su važna za hrvatsku povijest glazbe u kojima se spajaju riječ i glazba – rekla je rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj.
Uoči Dušnoga dana, u četvrtak 29. listopada 2015. godine, Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tončija Bilića praizvest će Requiem Srećka Bradića u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog s početkom u 19,30 sati. Novo je djelo nastalo na narudžbu Hrvatske radiotelevizije koja je upravo Bradića, nagrađivanoga autora i profesora na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, izabrala za svojega rezidencijalnog skladatelja u sezoni 2015./2016. U praizvedbi kompleksnoga cjelovečernjeg djela sudjelovat će troje vokalnih solista prema izboru skladatelja: sopranistica Marta Bradić Matišić, mezosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i bas Luciano Batinić. Iz solističkoga kvarteta, uobičajenoga kod sličnih ostvarenja, izostavljen je tenor pa u skladu s duhom mise za mrtve prevladavaju dublji i tamniji tonovi. Praizvedba Requiema otvorit će novu, treću sezonu ciklusa Kanconijer Zbora i Simfonijskoga orkestra HRT-a.
Ciklus Kanconijer u novoj sezoni donosi još tri programa. Maestro Mladen Tarbuk 21. siječnja 2016. godine predvodit će izvedbu Simfonije psalama za zbor i orkestar Igora Stravinskoga te dviju skladba hrvatskih skladatelja Blagoja Berse i Božidara Širole. Uskrsno vrijeme obilježit će izvedba veličanstvene Mise u h-molu Johanna Sebastiana Bacha zakazana za 31. ožujka 2016. gpdine.
Ciklus Kanconijer zaključit će koncert 5. svibnja 2016. godine pod ravnanjem Pavla Dešpalja na kojemu nas očekuje izvedba Hrvatske mise Igora Kuljerića. Riječ je o posljednjemu djelu izvedenom za života toga skladatelja i akademika te dugogodišnjeg šefa dirigenta Zbora HRT-a, čime se ujedno obilježava deseta obljetnica njegove smrti. Na programu je još jedno ostvarenje za soliste, zbor i orkestar: simfonija Zvona u kojoj je Sergej Rahmanjinov uglazbio uzvišene i fatalističke stihove Edgara Allana Poea i koju je nerijetko isticao kao jedno od svojih najdražih ostvarenja.

Foto: Press