fbpx

Krešimir Dabo: Sretni smo što možemo pokazati dio kulturnog nasljeđa u Kanadi

Gostovanje…

Ovo je jedino takvo predstavljanje hrvatske tradicijske kulture na američkom kontinentu i nadamo se odjeku jednako dobrom kao i prije osam godina, kaže Krešimir Dabo

Krešimir Dabo– Iako nam je iznimno žao što se nisu uspjeli realizirati i najavljeni nastupi u SAD-u, zaista smo sretni što možemo pokazati dio našeg bogatog kulturnog nasljeđa u Kanadi te vjerujemo da će publika biti zadovoljna. Ovo je jedino takvo predstavljanje hrvatske tradicijske kulture na američkom kontinentu i nadamo se odjeku jednako dobrom kao i prije osam godina kada smo posljednji puta posjetili tu zemlju – rekao je ravnatelj Ansambla LADO Krešimir Dabo.
Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO kreće danas, 10. listopada 2017. godine, na petodnevno gostovanje na sjevernoamerički kontinent tijekom kojeg će održati tri koncerta u najvažnijim kulturnim središtima istočne Kanade – Windsoru, Mississaugi i Montrealu. LADO će se kanadskoj publici predstaviti cjelovečernjim plesnim koncertima na kojima će biti prikazane folklorne koreografije s programa Ispod duba stoljetnoga koji je ove godine već imalo prilike pogledati gotovo deset tisuća ljudi u Hrvatskoj.
Ansambl LadoKoliko je ovaj projekt važan pokazuje i činjenica da se odvija pod podrškom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Pokrovitelji projekta su Ministarstvo kulture, Grad Zagreb, Turistička zajednica grada Zagreba i Hrvatska gospodarska komora, dok je Hrvatska elektroprivreda kao sponzor ovog gostovanja također prepoznala važnost predstavljanja hrvatske baštine u svijetu.
U 68 godina postojanja LADO je održao preko pet tisuća koncerata na gotovo svim kontinentima. Kanadu i Sjedinjene Američke Države posjetio je 2009. godine kada je tijekom četverotjedne turneje održao deset koncerata i očarao američku i kanadsku publiku hrvatskom plesnom i pjevnom tradicijskom baštinom.
Po povratku iz Kanade, ansambl odlazi na konferenciju u Beograd na kojoj će prezentirati hrvatske tradicijske plesove kolegama iz profesionalnih folklornih ansambala koji djeluju u zemljama regije nakon čega slijedi nastavak priprema za rođendanske koncerte u studenome.

Datumi i lokacije koncerata Lado:
11. listopada – Windsor, Capitol Theater
12. listopada – Mississauga, Living Arts Centre
14. listopada – Montreal, Monument National

Foto: Press