fbpx

Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

Hakom…

U organizaciji HAKOM-a i ove godine obilježen Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

dan djevojaka u ICT

dan djevojaka u ICTMeđunarodni dan djevojaka u ICT-u, obilježen je ovog četvrtka, 27. travnja, u Zagrebu, a središnji događaj – okrugli stol na temu ‘Digitalno mi dobro stoji – važnost edukacije od najranije dobi‘, organizirala je i ove godine Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM), kao nositelj programa obilježavanja u Republici Hrvatskoj. Događaju je u svojstvu posebnog izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović nazočio doc. dr. sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice Republike za zdravstvo i sport. Nakon pozdravne riječi, koju je uputio predsjednik Vijeća HAKOM-a, dr. sc. Dražen Lučić, nazočnima se obratila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur. Na skupu, koji je okupio neke od uspješnih poslovnih žena hrvatskog ICT sektora te renomirane stručnjakinje i predstavnice akademske zajednice, raspravljalo se o važnosti edukacije za popularizaciju ovog sektora, koja treba započeti još od najranije dobi, kako kroz obrazovni sustav tako i kroz različite dodatne izvannastavne aktivnosti. Tijekom rasprave poseban naglasak je stavljen na ulogu industrije u promicanju ICT sektora među mladima te su istaknute smjernice što društvo općenito može napraviti kako bi potaknulo mlade (djevojke) da kao svoj profesionalni poziv odaberu karijeru u ICT sektoru.
dan djevojaka u ICTU radu okruglog stola sudjelovale su prof. dr. sc. Maja Matijašević (Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu – FER), doc. dr. sc. Marija Boban (Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu), mr. sc. Anđelka Strajher (predsjednica Uprave Megatrenda) i prof. Željka Knezović (IT konzultant u tvrtki Mobendo), a raspravljalo se o prilikama i mogućnostima koje nudi obrazovanje u ICT području, načinima poticanja i promicanja ICT-a od najranije dobi te o dobrim i lošim primjerima iz prakse.
Podsjetimo, obilježavanje ˝Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u˝ (eng. ˝Girls in ICT Day˝) potaknuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (International Telecommunication Union – ITU) i provodi se u više od 140 zemalja diljem svijeta. Cilj je smanjiti razliku u broju zaposlenih žena u odnosu na muškarce u ICT sektoru te na taj način istovremeno ublažiti problem nedovoljnog broja ICT stručnjaka u čitavom svijetu. U Republici Hrvatskoj je nositelj projekta obilježavanja HAKOM. Međunarodni dan djevojaka u ICT-u obilježava se četvrtog četvrtka u travnju svake godine.

Foto: Press