fbpx

Mistero Buffo svečano izvedena pedeseti put

INK…

Mistero BuffoProšlotjedna izvedba predstave Daria Foa ‘Mistero Buffo‘ bila je pedeseta po redu pa je tom prigodom, glumca Valtera Rošu, dočekala torta.
– Ne događa se to često. Zato uz čestitke svih zaposlenih, još jednom BRAVO! za Valtera i Aleksandra Bančića, kao i cijelu ekipu – poručuju iz kazališta.
A svi koji su propustili ovu svečanu izvedbu, a žele predstavu još jednom vidjeti, neka se otisnu sutra, 25. svibnja put Žminja na ovogodišnji 49. Sabor čakavskog pjesništva gdje će predstava Mistero Buffo biti izvedena u 20.30 sati.
O predstavi Mistero Buffo:
Mistero BuffoZbirka satiričnih monologa, djelo je talijanskog nobelovca Darija Foa, nastala 1969.g. no i danas je vrlo aktualna. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije tzv. giullara, odnosno, lakrdijaša. Svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema. Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Ono što je vrlo zanimljivo je da nam te lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao neke svijetle točke; a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan. Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova naša čakavica je “zbaštardana”, “remixirana” koja u sebi ima elemente raznih istarskih govora.

Foto: Press – Tanja Draškić