fbpx

Motovun Film Festival od 6. do 8. kolovoza u Ljetnom Art-kinu

Art kino…

Motovun Film FestivalS motovunskog brda tijekom tri dana gostovanja stižu tri kratkometražna filma i tri filma dugog metra – program otvara srpska komična drama Moj jutarnji smeh, u nastavku slijedi francusko-belgijska drama Zaposlene djevojke, a gostovanje zatvara nagrađivana čileanska povijesna drama Bijelo na bijelom.
Za dozu najnovije filmske produkcije u Art-kinu i ovog je ljeta zaduženo je posebno gostovanje Motovunskog filmskog festivala, u sklopu programa Motovun putuje, od 6. do 8. kolovoza s početkom u 21 sat u Ljetnom Art-kinu. Filmovi se prikazuju s hrvatskim i engleskim titlovima.
Prvi dan ovogodišnjeg programa donosi srpsku komičnu dramu Moj jutarnji smeh, priču o zakašnjelom odrastanju tridesetogodišnjaka Dejana (i cijeloj jednoj generaciji odgajanoj ‘pod staklenim zvonom’) koji konačno mora preuzeti odgovornost, suočiti se sa životom, ali i riješiti pitanje koje ga muči – u svojim tridesetima i dalje je djevac. Film je među kritičarima dosad opisan raznim epitetima – kao rijetko dobro skrojeno filmsko djelo, nasljednik crnog vala, drama koja će gledatelje nasmijati ili komedija koja će ih rasplakati.
Motovun Film FestivalFrancusko-belgijska drama Zaposlene djevojke, na programu 7. kolovoza, prati tri seksualne radnice koje svakodnevno odlaze iz Francuske u Belgiju kako bi radile svoj posao, a na kraju jednog dugog i toplog dana povezuje ih zajednička tajna. Zaposlene djevojke priča je o radnicama bordela, majkama, suprugama i djevojkama u potrazi za svrhom, svakodnevnim junakinjama u neprekidnoj borbi za obitelj, opstanak i dostojanstvo.
Posljednji film s motovunskog brda filmova španjolsko-čileanska je povijesna drama Bijelo na bijelom. Krajem 19. stoljeća, fotograf Pedro dolazi u Ognjenu zemlju kako bi ovjekovječio vjenčanje misterioznog zemljoposjednika Portera i njegove maloljetne mladenke Sare. U Porterovom odsustvu, Pedro postaje sve opsjednutiji Sarinim fotografijama. Kada se njegova opsesija razotkrije, Pedro za kaznu dobiva zadatak zabilježiti “stvaranje povijesti” – kolonizaciju nove zemlje i genocid domorodačkog stanovništva. Dobitnik nagrade za najbolju režiju u programu Horizonti Venecijanskog festivala, Bijelo na bijelom postavlja bolna pitanja o problematičnom odnosu estetike, morala te osobne i društvene odgovornosti.
U klasičnoj festivalskoj maniri, prije dugometražnog filma prikazat će se i filmovi kratkog metra i to redom: crnogorska drama Posjeta Đorđa Vojvodića, francuska komedija Ljetni post i iranska drama Zmajevi.
Projekcije filmova održavaju se u Ljetnom Art-kinu, u dvorištu kapucinskog samostana (ulaz kroz kino), a u slučaju lošeg vremena program se održava u dvorani Art-kina.
Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Foto: Press