fbpx

Što donosi Muzej za umjetnost i obrt u Noći muzeja 2019.?

Zagreb…

U Noći muzeja 01. veljače – Digitalna instalacija i projekti digitalizacije muzejske građe u Muzeju za umjetnost i obrt

Noći muzeja 2019U sklopu ovogodišnje teme Noći muzeja 2019. ‘Muzeji – inovacije i digitalna budućnost’, Muzej za umjetnost i obrt predstavit će javnosti brojne projekte digitalizacije muzejske građe te digitalne platforme u kojima sudjeluje. Riječ je o projektima digitalizacije koji isporučuju građu na platforme poput Athena Plus, Partage Plus, Europeana, Google Arts & Culture, Art Nouveau Danube, te Museum With No Frontiers, što je ujedno priprema za promociju novog MUO portala koji će javnosti biti predstavljen tijekom veljače.
Kako bi javnosti na što plastičniji način predstavili sve platforme, Muzej će za vrijeme trajanja manifestacije, postaviti Instalaciju: Muzejski predmet u doba digitalne reprodukcije čiji je cilj povezati jedan od preko 50 tisuća digitaliziranih objekata s pozicijom odabranog predmeta unutar Stalnog postava muzeja. Cilj ove instalacije jest također senzibilizirati javnost na dostupnost informacija vezanih za MUO fundus i šire putem Interneta.
Ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović, je prigodom priprema teme za ovogodišnju manifestaciju, izjavio: „Muzej za umjetnost i obrt započeo je proces digitalizacije još davno, s početka devedesetih godina kada se krenulo s unosom artefakata i drugih muzejskih predmeta u digitalne sustave. Do danas, proces digitalizacije muzejske građe je evoluirao, posebice od 2012. godine na dalje, kada je Muzej započeo suradnju na brojnim EU projektima i digitalnim platformama.“
Osim teme digitalizacije, publika će u Noći muzeja ’19 moći razgledati najbolju i najveću izložbu Muzeja za umjetnost i obrt – Stalni postav na prva tri kata, te u sklopu postava izložbu konceptualnog umjetnika Gorana Trbuljaka „Zašto bi netko kupio Glavoper od Gorana Trbuljaka?“. Također, prateće izložbe: Sljedeća će biti bolja…,izložba blagdanskih čestitki, Tajni život baštine. 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj, Izložba radova s radionica Pedagoškog odjela MUO, te izložba Hrvatska baština u trećoj dimenziji u suradnji s tvrtkom Astarta Plus.
U Noći muzeja MUO je pripremio dodatne atrakcije poput posebno kreiranih Vrećica iznenađenja u okviru muzejske prodaje publikacija i suvenira koje se, tradicionalno, svake godine za vrijeme Noći muzeja mogu kupiti i do 70 % jeftinije. Zabavu će upotpuniti brojne druge atrakcije poput fotografiranja uz Davis Cup trofej te nagradni foto natječaj u atelieru izložbe blagdanskih čestitki ‘Sljedeća će biti bolja…’.

Foto: Press