fbpx

Nova uzbudljiva norveška serija Saboteri na malim ekranima

HRT…

SaboteriHrvatska radiotelevizija od danas, subote 20. listopada 2018. godine, na svome Trećem programu (HRT – HTV3) u terminu od 21.00 sati započinje s prikazivanjem uzbudljive šestodijelne norveške serije Saboteri o jednoj od najuzbudljivijih priča iz Drugog svjetskog rata, pokušaju nacista da sastave atomsku bombu i očajničkoj borbi saveznika da ih u tome spriječe.
Brilijantnoga njemačkoga znanstvenika i Saboterinobelovca Wernera Heisenberga nacisti su optužili da je politički nepodoban. No kad njegova majka uputi žalbu majci nacističkog lidera Heinricha Himmlera, dopuštaju mu ulaz u Uranverein, tajni nacistički nuklearni projekt. Heisenberg je uvjeren da je za kontrolu lančane reakcije potrebna teška voda, a ta komponenta postoji samo u tvornici Norsk Hydro u Norveškoj.
Drugi svjetski rat je započeo, a nekadašnji norveški znanstvenik i profesor Leif Tronstad posumnja u motiv Nijemaca koji od njih naručuju tešku vodu. Pokuša upozoriti tvornicu, koja u dramatičnim okolnostima vodu šalje u Francusku. U travnju 1940. Njemačka okupira Norvešku i traži pojačanu proizvodnju teške vode. Tronstad bježi u Englesku upozoriti saveznike o njemačkom pokušaju stvaranja atomske bombe.
Prva epizoda serije Saboteri na rasporedu je u subotu, 20. listopada na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije (HRT – HTV 3) u terminu od 21.00 sati.

Saboteri
Uloge: Espen Klouman-Hoiner (Leif Tronstad), Christoph Bach (Werner Heisenberg), Anna Friel (Julie Smith), Pip Torrens (John Skinner Wilson), Dennis Storhoi (Erik Henriksen), David Zimmerschied, Soren Pilmark, Benjamin Helstad
Scenarij: Petter S. Rosenlund
Režija:Per-Olav Sorensen
Urednica: Ranka Horvat

Foto: Press