fbpx

Romantični petak – Martina Filjak u Lisinskom

Zagreb…

Velika dama klavira Martina Filjak i Zagrebačka filharmonije u KD Vatroslava Lisinskog

Martina FiljakSvjetski poznata hrvatska pijanistica Martina Filjak uveličat će ovoga petka, 27. travnja 2018. godine u 19.30 sati, nastup Zagrebačke filharmonije u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Na koncertu na kojemu će se svirati djela Franza Schuberta, Camillea Saint-Saënsa i Vilema Tauskyja očekuje vas briljantna glazbena večer.
Umjetnica ‘živopisne i privlačne scenske prisutnosti’ pred zagrebačkom će publikom izvesti Saint-Saensov 2. koncert za klavir i orkestar u g-molu, djelo skladano u samo sedamnaest dana, i pokazati kako je vrsna pijanistica vrijedna pozornosti koja svakom svojom pojavom oduševljava međunarodnu javnost i kritiku.
Koncertom će ravnati maestro David Danzmayr, šef dirigent i dobro poznato lice koje je svojom karizmom i sigurnom dirigentskom rukom odavno osvojilo povjerenje orkestra, kao i zagrebačke publike. Maestro Danzmayr večer Plavog ciklusa započet će izvedbom Šest njemačkih plesova – Webernove obrade za orkestar skladatelja Franza Schuberta. Anton Webern je od ranije visoko cijenio Schubertovu glazbu, a ovim je klavirskim minijaturama pristupio svojim dobro poznatim dubinskim pristupom i istančanim osjećajem za sintezu glazbenih sredstava. Drugi dio koncerta otvorit će Coventry, meditacija za gudače, tužaljka Vilema Tauskyja, „dirigenta koji je bio doma sa svim muzičkim žanrovima“. Koncert će, na isti način, zatvoriti Schubertova 3. Simfonija u D-duru specifične širine zvuka i bogatoga tonskog kolorita.
Ovog vas tjedna očekuje još jedan ‘romantični petak’ koji će osvojiti vaša srca – ne samo strastvenom izvedbom ‘velike dame klavira’ tehničke perfekcije pod ravnanjem vrsnog maestra, nego i izvrsnim izborom programa.

Foto: Press