fbpx

Proglašeni pobjednici 3. KinoKino Festivala!

Zagreb…

Film Oči u oči dobitnik dvije nagrade – za najbolji film u izboru profesionalnog žirija i publike festivala KinoKino

Medijski pokrovitelj Scena.hr

KinoKinoTreće izdanje Međunarodnog filmskog festivala za djecu KinoKino, koji je ove godine posjetio najveći broj gledatelja dosad, službeno je zatvoreno proglašenjem pobjedničkih filmova i dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu Europa.
O pobjedničkim filmovima odluke su donijeli zasebno profesionalni žiri i dječji žiri. Profesionalni žiri ove su godine činili jedna od naših najcjenjenijih filmskih i kazališnih glumica Daria Lorenci Flatz, poznati bosanskohercegovački glumac Moamer Kasumović, te nagrađivani domaći animator i ilustrator Zdenko Bašić. Nagradu za najbolji film dodijelili su njemačkom ostvarenju Oči u oči redateljskog tandema Joachima Dollhopfa i Eve Goldbrunner jer „nas podsjeća da, iako živimo u svijetu u kojem se inzistira na različitostima i podjelama, te razlike su samo privid, a potreba za ljubavlju svima nam je zajednička i iznad svega.” Film Oči u oči osvojio je i nagradu publike ovogodišnjeg festivala.
Posebno priznanje profesionalni žiri dodijelio je francuskom filmu Brailleovo srce ističući zavidnu kvalitetu glumačkih izvedbi dječjih glumaca Alix Vaillot i Jean-Stana Du Paca.
Dječji žiri trećeg KinoKino Festivala činilo je petero osnovnoškolaca: Anouk Kivađ, Antonia Kurtović, Armando Luque Akrap, Mia Mišković i Alex Rakoš. Oni su najboljim filmom imenovali francusko ostvarenje Brailleovo srce čiju režiju potpisuje poznati glumac i redatelj Michel Boujenah. Riječima malih žirijevaca, film su izabrali jer je ‘probudio najviše emocija u nama te nas je naveo da pratimo svoje snove bez obzira što nam stajalo na putu’.
Posebno priznanje dječji žiri dodijelio je norveškom filmu Oskarova Amerika debitanta Torfinna Iversena zbog dobro ispričane filmske priče koja dočarava životne probleme na način koji je djeci razumljiv i pristupačan.
Iako su proglašeni pobjednici, program KinoKino Festivala nastavlja se i u nedjelju. U 17 sati na rasporedu je projekcija pobjedničkog filma Oči u oči, a dan počinje u 11 sati s programom Moj prvi odlazak u kino. Ovaj blok animiranih filmova namijenjen je mališanima predškolske dobi koji se prvi put susreću s pokretnim slikama na velikom platnu, a zbog prošlogodišnjeg velikog interesa, ove godine bit će prikazan paralelno u obje dvorane kina Europa, u velikoj dvorani i u dvorani Müller.
Nedjelja se nastavlja u 15 sati kada gledamo klasik po izboru člana ovogodišnjeg profesionalnog žirija, bosanskohercegovačkog glumca Moamera Kasumovića – zabavno svevremensko ostvarenje Moj ujak kultnog francuskog komičara Jacquesa Tatija.

Foto: Press – KinoKino