fbpx

Ponovno ujedinjenje dviju Koreja opet na sceni kazališta Gavella

Zagreb…

Ponovno ujedinjenje dviju Koreja– Meni je u ovom tekstu jako dirljivo ispričano koliko mi ljudi radimo na tome da ljubav koju osjećamo, blokiramo, da ne pokažemo koliko nas toga svega jako strah i što smo stariji to više. Oduševio me tekst jer su rijetki suvremeni tekstovi koji toliko govore na taj pristupačan način, ali i na mističan način o stvarima koje nas jako bole – ispričala je Jelena Miholjević nakon premijerne izvedbe predstave Ponovno ujedinjenje dviju Koreja za portal Scena.hr.
A u četvrtak, 18. i petak, 19. listopada 2018. ne propustite pogledati predstavu ‘Ponovno ujedinjenje dviju Koreja’ suvremenog francuskog autora Joela Pommerata, u režiji Paola Magellija.
Ponovno ujedinjenje dviju KorejaSuprotno očekivanjima sugeriranih naslovom, ovo nije predstava ni o politici ni o ratovanju, već o ljubavi. Riječ je o studiji parova u krizi. Pommeratovo je pismo “gorko-slatko”, ali francuski autor kao da se uz osmijeh poigrava s melodramatičnom matricom, ne izrugujući joj se, nego ju preispitujući.
Početkom srpnja predstava “Ponovno ujedinjenje dviju Koreja” izvedena je na renomiranom, 35. izdanju Festivala de Almada u Lisabonu, osnovanom 1984. godine, najznačajnijem internacionalnom kazališnom festivalu u Portugalu, gjde ju je vidjelo više od 1000 gledatelja.
Na 42. Danima satire Fadila Hadžića, Paolo Magelli nagrađen je za najbolju režiju, Enes Vejzović osvojio je glavnu nagradu za mušku ulogu “Mladen Crnobrnja Gumbek”, nagradu “Sabrija Biser” mladom glumcu za uspjelo interpretiranu ulogu karakterne komike dobila je Petra Svrtan, a dvije ravnopravne glumačke nagrade osvojile su Jelena Miholjević i Barbara Nola.
“Pommerat kreće od jedne suštinske istine: da niti u jednom društvu, niti u jednoj zemlji ili mjestu, niti u jednom djeliću ovoga svijeta nema sretnih ljudi, i pita se zašto”, rekao je Magelli. Predstava je raspršena, podijeljena na 20-ak međusobno nepovezanih kratkih sličica u kojima se glumci pojavljuju u nizu različitih uloga, ali uvijek u odnosima na rubu raspada – narušeni odnosi Pommeratov su osobni potpis – a svaka je scena prožeta neodređenom tugom. Njegov se prikaz ljudskih odnosa i ljubavi možda najbolje može sažeti rečenicama koje izgovaraju njegovi likovi: “Ljubav jednostavno nije dovoljna”, ili “Ovaj se svijet urušava od neljubavi”.
Predstavu je režirao Paolo Magelli, dramaturginja je Željka Udovičić Pleština, scenografiju potpisuje Lorenzo Banci, kostime Marita Ćopo, autor glazbe je Ljupčo Konstantinov, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.
U predstavi igraju: Ksenija Pajić, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Dijana Vidušin, Tena Nemet Brankov, Petra Svrtan, Janko Rakoš, Ranko Zidarić, Enes Vejzović i Igor Kovač.

Foto: Scena.hr