fbpx

Premijerno: Gandhi – Borba bez oružja

Film…

U serijalu Mijenjamo svijet dokumentarni film Gandhi – Borba bez oružja

GandhiHrvatska radiotelevizija u srijedu 1. svibnja 2019. godine na Prvom programu (HRT – HTV1) u serijalu Mijenjamo svijet prikazuje dokumentarni film „Gandhi – Borba bez oružja“.
Mohandas Karamchand Gandhi, poznat kao Mahatma, ubijen je 30. siječnja 1948. godine. Stradao je od ruke hinduističkog fanatika. Danas je Gandhijevo političko djelovanje postalo simbolom nenasilnog otpora i naišlo na odjek u cijelom svijetu.
Njegove velike riječi našle su plodno tlo i u zapadnom svijetu: “ahimsa” ili nenasilje, “satyagraha” ili inzistiranje na istini; “swaraj” ili samouprava. Gandhi je bio i ostao hindu, ali intenzivno je radio na međureligijskoj slozi. “Baghavadgitu” i “Besjedu na gori” uzeo je kao duhovni temelj svog političkog djelovanja. Njegova ideja o odricanju od nasilja i ljubavi prema neprijatelju zato je snažno utjecala i na kršćane, primjerice Američki pokret za građanska prava i Martina Luthera Kinga.
Premijerni dokumentarni film Gandhi – Borba bez oružja ne propustite u srijedu 1. svibnja na Prvom programu (HRT – HTV1) Hrvatske televizije u 21.10 sati.

Foto: Press