Otvorena izložba Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost
By redakcija On 27 tra., 2018 At 05:42 PM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Epohalna izložba Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost otvorena u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt

Šezdesete u HrvatskojJučer je u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, uz nazočnost brojnih uzvanika te protagonista toga vremena, otvorena dugo najavljivana velika izložba Šezdesete u Hrvatskoj – mit i stvarnost. Na više od 1400 kvadratnih metara muzejskog prostora na kojem je izložba postavljena, posjetitelji su uživali u više od 1000 eksponata iz razdoblja 1958. do 1971. godine putujući kroz 12 izložbenih dvorana.
U nazočnosti brojnih uzvanika, suradnika i partnera koji su sudjelovali u pripremi ove i Šezdesete u Hrvatskojkompleksne izložbe, svečanost otvorenja vodio je najpoznatiji glas šezdesetih, Oliver Mlakar uz prisjećanja na dobre stare šlagere, festivale, mini – suknje, limenog ljubimca „fiće“, „Male djevojčice”, big banga domaće estrade, šansona i rocka.
Kompleksnost izložbe, na kojoj je bilo angažirano čak 92 suradnika, 62 institucije posuditelja i čak 84 privatna posuditelja, ne samo iz Hrvatske već i iz Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije i Velike Britanije, proteže se Šezdesete u Hrvatskojkroz velike tematske cjeline koje zaokružuju svojevrsne „fenomene“ toga vremena: Porodica i domaćinstvo, Preko granice: gastarbajteri i Trst, Potrošačka revolucija i industrija – Tata kupi mi auto, Ideja progresa – „bolja budućnost“, Nove tendencije, Slobodno vrijeme – vikendica, Djetinjstvo – pioniri maleni – Mendo i Slavica, Teatar ITD, Muzički biennale Zagreb, Granice slobode i brojne druge u kojima je sažeta sva kompleksnost tih značajnih godina novije Hrvatske povijesti.
Obraćajući se nazočnima na otvorenju, ravnatelj Muzeja za umjetnosti obrt Miroslav Gašparović zahvalio je svima koji su svojim radom i trudom pridonijeli realizaciji ove epohalne izložbe.

Foto: Press – Vedran Benović

comment closed