fbpx

Projektom 50/68 Slike utopije obilježen Europski dan kreativnosti

Zagreb…

Europski dan kreativnostiVeć četvrtu godinu u okviru EU projekta CreArt, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika obilježava Europski dan kreativnosti, prilikom kojeg se u svim gradovima CreArt mreže održavaju razne aktivnosti. Ove godine održana su čak 32 projekta diljem Europe.
U Zagrebu je povodom ovogodišnjeg obilježavanja Europskog dana kreativnosti, u srijedu 21. ožujka 2018. godine petero umjetnika Miran Blažek, Tea Hatadi, Kata Mijatović, Vlatko Vincek i Dino Zrnec predstavilo svoje umjetničke intervencije u prostoru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu projekta 50/68 Slike utopije.
Europski dan kreativnostiOdržano je stručno vodstvo kroz umjetničke intervencije, uz uvodnu riječ prof. dr.sc. Sanje Potkonjak, predstavnice Filozofskog fakulteta, dr. sc. Josipa Zankija, predsjednika HDLU-a, dekanice Tehničkog veleučilišta prof. dr. sc. Slavice Ćosović Bajić i voditelja projekta Marka Pašalića. Umjetničke intervencije zajedno sa umjetnicima, autorima intervencija, predstavljali su studenti kulturne antropologije Filozofskog fakulteta Matija Krizmanić, Ines Siuc, Matea Korda, Helena Vodopija i Maja Flajsig, koji su istraživački pratili rad umjetnika pod mentorskim vodstvom i koordinacijom dr. sc. Sanje Potkonjak i dr. sc. Nevene Škrbić Alempijević. Studenti informatičkog dizajna na TVZ-u, pod vodstvom predavačice Vesne Uglješić, predstavili su vlastite interpretacije vizualnog identiteta projekta te smo imali prilike vidjeti sve predloške vizualnog identiteta ovog projekta.
Europski dan kreativnostiRezultati ovog projekta, uz proširenu listu izlagača, predstavit će se javnosti na stručno-znanstvenom skupu koji će se održati 25. svibnja 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, uz popratnu knjigu.
Autor projekta Marko Pašalić projekt je zamislio kao obilježavanje jubileja 1968., istraživanje tijeka i događaja na lokalnoj i globalnoj razini, odnosa prema sjećanju i nasljeđu, kao i načina na koji ga odabrani umjetnici doživljavaju i interpretiraju. Proučava postoji li kakvo sjećanje na ‘posljednju eksploziju svjetske utopijske energije’, posjeduje li to sjećanje zadnju iskru koja bi mogla osvijetliti vlastiti jubilej ili je preostala samo mješavina mašte i mita u odrazu koji je (p)ostao samo utvara, karikatura, karnevalska lutka koju treba spaliti rugajući se.

Detaljnije o EU projektu CreArt
CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

Foto: Press – Jasenko Rasol