fbpx

Svečano predstavljena serija Tin – 30 godina putovanja

Zagreb…

Četverodijelna dramsko igrano-dokumentarnoj serija Tin – 30 godina putovanja donosi prikaz života i rada Augustina Tina Ujevića

Tin - 30 godina putovanja, Mislav Čavajda– Drago mi je da nakon gotovo dvije godine snimanja projekt Tin – 30 godina putovanja napokon dolazi pred hrvatsku publiku. Sretan sam što sam s ekipom vrhunskih profesionalaca imao priliku raditi na tome iznimno vrijednom projektu o jednome od najvećih hrvatskih književnika. Serija je sjajan hommage njegovu neprocjenjivu opusu i životnomu putu te je još jedno vrhunsko ostvarenje, po mojemu mišljenju, trenutačno najkvalitetnijega dijela produkcije Hrvatske radiotelevizije – poručuje pripovjedač serije Tin… trideset godina putovanja Mislav Čavajda.
Jučer je u jednom zagrebačkom kinu održano predstavljanje HRT-ove igrano-dokumentarne serije Tin – 30 godina putovanja. Riječ je o četverodijelnoj dramskoj igrano-dokumentarnoj seriji u proizvodnji Hrvatske radiotelevizije koja donosi prikaz života i rada Augustina Tina Ujevića te iz godine u godinu, kroz različite životne faze, prati biografski krajolik kojim je književni velikan putovao tijekom života. Cjelina toga putovanja nije važna samo zbog otkrivanja poznatih i nepoznatih činjenica iz života Tina Ujevića, nego i zbog praćenja uzbudljive, turbulentne povijesti Europe, Hrvatske i okružja kojemu pripadamo. Riječ je o povijesnim burama u kojima se raspada Austro-Ugarska, razdoblju uoči Prvoga svjetskog rata, Tinovu životu za vrijeme Drugoga svjetskog rata u Zagrebu te stradanju nakon toga rata pod komunističkim režimom. U tim se povijesnim razdjelnicama pjesnik iskazivao kao društveno-političko angažirano biće koje se smatralo nacionalnim vođom. Bio je boem koji je, živeći na rubu, bacao rukavicu malograđanskomu konformizmu dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća te čovjek osuđen na glad u poslijeratnome komunističkom razdoblju.
Tin Ujević bio je hrvatski pjesnik, čije su prve zbirke objavljene u Srbiji, ljubitelj kavana, ali i usamljenik, čovjek raskidan životnim odlukama, no cjelovit u pjesničkome biću. Njegov životopis rastvara misterij života u kojemu su dva bića, ono društveno i ono umjetničko, živjeli često jedno pored drugoga nezavisno, a okolnosti su mu krojile mukotrpnu svakodnevicu.
Tin - 30 godina putovanjaHRT-ova dramska serija Tin – 30 godina putovanja uz pripovjedni diskurs i arhivsku građu ima i igranu razinu. Ona je, pak, podijeljena na dva vremenska slijeda: vrijeme iz kojega pjesnik priča o svojemu životu, a to je vrijeme u kojemu mu je šezdesetak godina, kad živi i radi u Zagrebu i vrijeme najčešće provodi u zagrebačkim kavanama koje su mu neka vrsta dnevnoga boravka, te vrijeme o kojemu se toga trenutka u seriji govori. Na igranoj se razini, naravno, pojavljuje pjesnikova poetska riječ, no isključivo u trenutcima kad je dramska situacija podržava.
Seriju koja se temelji na knjizi Jasena Boke potpisuje troje scenarista – Jasen Boko, Lada Martinac Kralj i Davor Žmegač, redatelj je Davor Žmegač, a urednica projekta Jasmina Božinovska Živalj.
Direktor fotografije je Davorin Gecl, skladatelj Mate Matišić, producentica Margareta Jelčić, glavne uloge tumače Igor Kovač (mladi Tin), Milan Pleština (stari Tin) te pripovjedač Mislav Čavajda, a u seriji glumi više od 50 hrvatskih glumaca. Za montažu slike je zaslužan Ivor Ivezić, a za montažu zvuka Iva Blašković, za posebne efekte Kristijan Mršić, a za sinkronizaciju Robert Stanić. Scenografiju potpisuju Mladen Ožbolt, Igor Juras i Miroslava Andrejević, a glazbu Mate Matišić.
Igrano-dokumentarna serija Tin – 30 godina putovanja počinje se prikazivati u ponedjeljak 23. listopada na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) s početkom u 20.05, a bit će dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT