fbpx

Trubačica Tine Thing Helseth razbudila veliku dvoranu Lisinski

Zagreb…

Tine Thing HelsethSnažni i impresivni zvuci trube ispunili su Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog na koncertu održanom jučer, u petak 23. veljače 2018. godine. Smioni i nesvakidašnji nastup trubačice Tine Thing Helseth, uz orkestar Zagrebačke filharmonije pod ravnanjem uglednog dirigenta Piera Carla Orizia, oduševio je svakog posjetitelja.
Koncert Crvenog ciklusa započeo je izvedbom djela Danse Macabre, jedne od četiri simfonijske pjesme francuskoga skladatelja Tine Thing HelsethCamilla Saint-Saënsa, potaknute susretom s Franzom Lisztom, skladateljem koji je Saint-Saënsa smatrao „najboljim orguljašem svijeta“. Zatim je zavladalo ushićenje u publici kada je na pozornicu stupila velika Tine Thing Helseth izvevši Hummelov Koncert za trubu u Es-duru, „kamen temeljac“ trubačke literature, koji je ova iznimna solistica zabilježila i na albumu trubačkih koncerata uz Norveški komorni orkestar. Svi su posjetitelji mogli uživati i u njezinoj zavidnoj izvedbi Izbora pjesama za trubu i orkestar, „oca norveške glazbe“ E. Griega, kojom je ova „sitna“ Norvežanka pokazala svoju iznimnu snagu i kreativnost, a razdraganu publiku nagradila je izvedbom dodatka – Plesa komedijaša iz opere Prodana nevjesta koji je publika pozdravila gromoglasnim pljeskom.
U ostatku večeri, publika je bila prožeta osjećajima i mislima „skladatelja Rima“ – O. Respighija u njegovu djelu Rimske Fontane, a koncert je završio grandioznom izvedbom suite N. Rotte iz višestruko nagrađivanog filma Rat i mir uz neizostavne ovacije publike.

Foto: Press