fbpx

U petak počinje 25. Festival glumca

Vinkovci…

Festival glumcaU petak, 11. svibnja 2018. godine s početkom u 16.00 sati u Slovačkom domu u Iloku, izvedbom predstave ‘Zašuti’ Dječjeg kazališta ‘Branka Mihaljević’ iz Osijeka počinje 25. Festival glumca, koji će se održati od 11. do 20. svibnja u Iloku, Otoku, Vukovaru, Županji i Vinkovcima. Program prvoga festivalskoga dana nastavit će se u 19.00 sati u Domu kulture otok s predstavom Kazališta PlayDrama i Hrvatskoga narodnoga kazališta Zadar ‘Ubojstvo u Klubu Quasimodo’. Predstava ‘Dobri čovjek Bažulek’ Kazališta KNAP i Gradskoga kazališta Zorin dom Karlovac na rasporedu je u 21.00 sat u Gradskom kazalištu ‘Joza Ivakić’ Vinkovci.
Svečano otvorenje Festivala održat će se u subotu, 12. svibnja s početkom u 20.00 sati u Slovačkom domu u Iloku. Nakon svečanoga otvorenja bit će izvedena predstava ‘Ćiro’, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića.
Četvrt stoljeća glumci dolaze u gradove Vukovarsko-srijemske županije slaviti svoju umjetnost i svoje glumačko umijeće te ne čudi što je Festival glumca posvećen glumcu i njegovom umjetničkom stvaralaštvu. Jedinstven je to festival na kojem glumci biraju predstave, glumci su članovi ocjenjivačkoga suda i domaćini festivala. Na jubilarnom festival publika će moći pogledati dvadeset predstava iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba.
– I ove nas godine uz natjecateljski program gledatelje očekuje bogat popratni festivalski program. Uz tradicionalne manifestacije (Dan domaćice, Glumci pjesnici, Glumačko sijelo), popratni program ugostit će dvije predstave. Predstavu za odrasle „Dimnjačar” Kerekeš Teatra i predstavu za djecu „Kiki-jev cirkus u životinjskom carstvu” Tvornice Lutaka. Održat će se i Treći Susret akademija na kojem će se ispitnim produkcijama predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije u Osijeku te Umjetničke akademija u Splitu – poručuju organizatori.
Sa svečanim otvorenjem programa Festival glumca, 12. svibnja, bit će otvorena i retrospektivna izložba fotografija Dražena Bote 25 godina Festivala glumca, koja će biti postavljena za vrijeme trajanja Festivala u predvorju Slovačkog doma u Iloku, Doma kulture Otok, Hrvatskog doma Vukovar, Dvorane Mladost u Županji te Gradskoga kazališta ‘Joza Ivakić’ Vinkovci.

Foto: Press