El Croata: Moj san: Sponzorirat sve MMA borce u regiji!
By redakcija On 19 sij., 2014 At 08:33 PM | Categorized As Intervju, Sport, Sportske minute | With 0 Comments

Želim biti prvak UFC…

El CroataFrancisco ‘Croata’ Barrio argentinski je borac mješovitih borilačkih športova i olimpijski hrvač hrvatskoga podrijetla. Francisco je rođen 1989. godine u Buenos Airesu, no vrlo brzo se s obitelji preselio u Zagreb, gdje je odrastao i živio sve do 2006. godine. U razgovoru za portal Scena.hr Francisco nam je ispričao o svojoj odluci za MMA borbama, odlasku na Olimpijske igre te poslovnim planovima u 2014. godini.

Scena: Koja je razlika života između Hrvatskoj i Argentine?
Razlika je u tome da je u Hrvatskoj jako mirno, i nekako se bolje osjećam tu. Sve udaljenosti su tu puno manje nego u Argentini i sve mi je blizu. U Buenos Airesu mi je sve daleko. Na primjer, kad idem na trening, trebam putovati sat i pol, a u Zagrebu stižem za 15 minuta. I stanje u Argentini je u jako lošem stanju, ima puno siromaštva i država je jako opasna za život. Ne može se mirno živjeti, uvijek se trebaš čuvati da te ne opljačkaju. Zbog toga mi je u Zagrebu jako lijepo, Zagreb je jako miran grad.

Scena: Kako ste dobili nadimak ‘El Croata’?
Nadimak ‘El Croata’ sam dobio u mom hrvačkom klubu 2005. godine kad sam se vratio živjeti u Argentinu. El Croata na španjolskom znači Hrvat, i tako su me svi počeli zvati kao moju povezanost s Hrvatskom. Tako, kad sam nastupao po turnirima po Americi počelo je sa ‘El Croata’ i kasnije u MMA ligi. To je lijepi nadimak, i ponosno ga nosim.

Scena: Jesu li Hrvatice ljepše od Argentinki?
Na to pitanje mi je teško za odgovoriti, svugdje ima lijepih cura. Nikad nisam imao Hrvaticu za curu pa ne znam kako je biti s Hrvaticom u vezi. S Argentinkom jesam pa znam. Ima i u Argentini lijepih cura, a svakako i u Hrvatskoj. Razlika između Hrvatica i Argentinki po meni je ta što se Hrvatice više šminkaju dok su Argentinke više prirodne.

Francisco Croata BarrioScena: Kako vaša obitelj gleda na vaš sporta i tko vam je najveća podrška?
Ja se cijeli život bavim hrvanjem pa su me oduvijek podržavali u sportu. Od mog odlaska u MMA podrška je nastavljena. Jedino, moja majka kaže da više voli hrvanje nego MMA, i da ne voli gledati kad udaram. Ali, svakako, mama i tata su uvijek uz mene i na njih mogu uvijek računati. Podrška su mi i braća te moji treneri.

Scena: Sedam ste godina prvak Argentine u hrvanju, kako ste se odlučili na MMA?
Da, sedam sam puta bio prvak cijele Argentine, i isto prvak južne Amerike. Dva puta sam bio blizu da postanem i prvak cijele Amerike. Oba sam puta izgubio u finalu od Kubanca. Moja je želja oduvijek da se borim u MMA. Kad sam izgubio na kvalifikacijama za Olimpijske igre 2012. godine, jako sam se rastužio i rekao sam svom treneru da je vrijeme da napravimo nešto u MMA jer ne želim čekati opet četiri godine za naredne kvalifikacije. I dalje uz MMA se i hrvam, tako da ću ići i na kvalifikacije gdje ću nastupati za Argentinu jer mi Argentinski hrvački savez uvijek drži vrata otvorena.

Scena: Imate u svojoj karijeri više od sto pobjeda, kako se pripremate?
Da, bavim se hrvanjem od svoje osme godine i od tada sam po turnirima. Imam zasigurno više od 100 pobjeda u hrvanju. Moj dan započinje hrvanjem ujutro, nakon toga na utege. Navečer MMA sparing ili boks ili grapling i to uvijek mijenjam. Ja samo treniram, to je moj život.

Francisco Croata BarrioScena: Gdje trenirate i tko vam je uzor?
Od kad sam ovdje u Zagrebu, treniram u ‘Core Gym‘, a treniraju me u boksu Goran ‘Hambi’ Babić koji je najbolji trener s kojim sam ikada trenirao. U graplingu radim s Lukom Jelčićem, a u hrvanju treniram u hrvačkom klubu ‘Lokomotiva’ i to s Markom Idžojtićem. Ponekad idem trenirati i s Domenikom Etlingerom jer smo si jako dobri prijatelji i to u  hrvačkom klubu ‘Metalac‘. Moji uzori su moji roditelji i moji treneri.

Scena: Koje je vaše mišljenje o MMA?
Moje mišljenje o MMA je da je to jako lijep sport, svakako i jako težak sport. Uskoro će postati i drugi najpopularniji sport na svijetu poslije nogometa. Svi muškarci vole vidjeti pravu borbu. Žene bi trebale učiti i trenirati rekreativni MMA da se mogu obraniti na ulici ako ih netko napadne.

Scena: Imate li već zakazan sljedeći meč?
Još smo u pregovorima što se tiče mog sljedećeg meča, ali svakako znam da će meč biti u travnju, i to s dobrim borcem.

Scena: Koji su vam planovi u 2014. godini?
Planovi za 2014. godinu su da pobijedim sve borbe koje ću imati i da budem sto bliže UFC.

Scena: Koja vam je neostvarena želja?
Želim bit borac UFC-a, želim bit prvak UFC-a jednog dana, i naravno jednog dana imati djecu i obitelj. Otvorio sam jednu firmu koja će dovesti u Hrvatsku voćna pića koja se zovu ‘Mogu mogu’ iz Thailanda pa se nadam da ću napraviti dobar posao. Na taj način moći ću sponzorirati sve MMA borce u regiji. To je ono što želim, a još nisam. Nadam se da ću s trudom, pameti i malo sreće uspjeti.

Foto: Final Fight Champions, Press

comment closed