fbpx

Ana Vučak Veljača: Neven i Ružica primjer su ljubavi na prvi pogled

Predstava Trnoružica…

Kroz prizmu bajke možemo osjetiti osobine stvarnih osoba, odnose, ljudske kvalitete i zapreke na koje se u životu može naići. Priča o Trnoružici nosi poruku da ljubav može pobijediti sve, naglasila je glumica za portal Scena.hr

Ana Vučak VeljačaAna Vučak Veljača u predstavi ‘Trnoružica‘ igra cvjetnu vilu Alstromeriju. Kaže da je vila Alstromerija zaigrana, senzibilna i hrabra.
– Uvijek bira činiti za ljude i vilinski svijet dobra djela. Kroz svoje vilinske moći ljudima daruje bogatstvo i sreću. A ona predstavlja hrabrost – objasnila je glumica za portal Scena.hr. Predstavu ‘Trnoružica’ poetski je dramatizirao i adaptirao Ivan Leo Lemo. Premijera Trnoružice je 5. listopada 2018 godine. Uloga cvjetnih vila je da ispričaju priču o djevojčici Ružici i njenom životnom putu.

Hrabrost
– A unutar priče, vile svojim vilinskim moćima upletu se u razvoj situacije tako da Ružici svojim vilinskim dahom pri rođenju daruju kvalitete za život. Alstromerija joj daruje hrabrost i sklanja svaki strah od nje – kazala je Ana. Trnoružici će trebati hrabrost jer se u njezin život upetlja zla cvjetna vila Pasiflora.
Ana Vučak Veljača– Vila u svom vilinskom habitusu nosi ljubav prema svima, pa tako i prema ‘zloj’ vili Pasiflori. Zla vila Pasiflora u osnovi svog bića nije zla. Ponekad ljudi i u životu zbog povrijeđenosti i razočaranja postanu zli, takav je slučaj i s Pasiflorom. Vila Alstromerija, koju igram, kao i ostale sestre cvjetne vile, ima moć razumijevanja i ljubavi, pa tako i prema paloj sestri Pasiflori, a pokazat će se da ljubav uvijek pobjeđuje – ispričala je glumica. Ističe da je inspiraciju za ulogu pronašla u životu te svim lijepim i autentičnim trenucima.
– Lijepo je u sebi buditi tu djetinju zaigranost i iskrenost. Lijepo je raditi ulogu u kojoj neprestano budiš i njeguješ pozitivne misli, ljubav i empatiju – dodaje. Ana kaže da je u priči Trnoružice ispričanoj kroz viđenje Ivana Lea Leme bilo inspirativno raditi jer je u predstavu upisao mnogo toga životnog.
– Kroz prizmu bajke možemo osjetiti osobine stvarnih osoba, odnose, ljudske kvalitete i zapreke na koje se u životu može naići. Uz sve to, priča je obavijena ljubavi i porukom da je ljubav nešto najjače što može pobijediti sve. Lemo to prepričava kroz tekst, koji je pritom rimovan i daje jednu lirsku dimenziju, što daje posebnu čar. Poseban aspekt ove predstave je i pokret, na kojem smo radile s odličnim koreografom Leom Mujićem, uz pomoć kojega smo dovele taj vilinski svijet da živi i postoji na sceni našeg kazališta – naglasila je Ana. Osim što se u ovoj verziji Trnoružice pojavljuju cvjetne vile, redatelj je zamislio da se u priči o Ružici ispriča i priča o mladiću koji je probudio Trnoružicu iz stoljetnog sna.

Ljubav
– Mladić nije samo neki princ koji dolazi i poljubi Trnoružicu i ona se probudi. U našoj priči to je mladić s imenom Neven, kojem je također posvećeno vrijeme da ga upoznamo i da upoznamo Ana Vučak Veljačanjegov životni put koji nije bio lagan, a na kraju se ispostavi da ga je upravo taj životni put doveo do nečeg najljepšeg. Mislim da ne treba sve odavati, treba doći u kazalište i otkriti tko je zapravo Neven i kako je došao do Trnoružice. Ali mogu reći samo da ga sestre vile, jako vole, čak bih rekla i obiteljski vole i jako su sretne što su se Neven i Ružica zaljubili – otkrila je Ana, koja jako voli bajke. Dodaje da je bilo lijepo raditi na priči Trnoružice u ovoj verziji.
– Cijeli ansambl predstave napravio je veliki posao, a Petra i Kruno divni su kao Ružica i Neven – rekla je Ana te publici poručuje da je predstava prigodna za djecu, ali i odrasle. A poruka cvjetne vile Alstromerije je:
– Sretan je onaj tko shvaća da je ljubav i od vremena jača. Moć ljubavi je najveća snaga koju možemo posjedovati.
Autor teksta i redatelj je Ivan Leo Lemo koji je ekskluzivno za portal Scena.hr najavio premijeru Ana Vučak Veljačapredstave, a najavu možete pročitati na linku. Koreograf predstave je Leo Mujić, scenografiju potpisuje Vesna Režić, kostimograf je Marko Marosiuk, skladatelj Zvonimir Dusper, oblikovanje rasvjete Vesna Kolarec, dizajn i ilustracija plakata Ana Rako i Goran Raukar, majstorice šminke Irena Königsknecht i Tatjana Bjeliš, inspicijentica Aline Arlavi Šarkezi. U naslovnoj ulozi je Petra Kurtela, Nevena igra Kruno Bakota. Osim Ane, cvjetne vile igraju Dubravka Lelas, Aleksandra Naumov, Sanja Hrenar, Tena Jeić Gajski, Karla Brbić, Ivana Bakarić, Tamara Vrdoljak i Vanda Vujanić Šušnjar. Kralja igra Krunoslav Klabučar, kraljica je Daria Knez Rukavina, a tu su još i Luka Bulović, Silvio Mumelaš, Jure Radnić, Matija Čigir, Paško Vukasović.

Foto: Press – Damil Kalogjera, Maja Jokić