Balet ‘Orašar’ u HNK-u Osijek!
Piše: Snježana Županović On 11 pro., 2015 At 11:37 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

U dva čina…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Jedno je od najljepših djela klasične baletne literature i svakako jedan od najpopularnijih baleta već više od jednog stoljeća

OrašarNa programu HNK-a u Osijeku 15. 16. 18. i 19. prosinca 2015. godine s početkom u 19,00 sati je balet ‘OrašarPetra Iljiča Čajkovskog, koje je jedno od najljepših djela klasične baletne literature i svakako jedan od najpopularnijih baleta već više od jednog stoljeća.
‘Orašar’, balet u dva čina, odnosno četiri slike posljednji je u nizu od tri baletna djela velikog ruskog, nadasve svjetskog skladatelja Čajkovskog, te svakako jedno od najljepših djela klasične baletne literature. Balet se temelji na libretu Mariusa Ivanoviča Petipa nastalom prema priči Ernesta Hoffmana, u obradi Alexandra Dumasa oca. Riječ je o bajkovitoj, božićnoj, mirisom oraha i cimeta prožetoj priči o djevojčici i čarobnjaku, igračkama koje tijekom noći ožive, o mašti i radosti, pobjedi dobra nad zlim. Sto dvadeset dvije godine nakon praizvedbe, popularnost ‘Orašara’ diljem svijeta strelovito raste, te na svijetu gotovo da nema generacija sanjara, zaljubljenika u glazbu i balet koja nije barem jednom pobjegla u predivan dječji svijet mašte tako dojmljivo oslikan glazbom i scenskim pokretom.
Ruski skladatelj Petar Iljič Čajkovski rođen je u mjestu Kamsko Votkinsku 7. svibnja 1840. godine. Glazbi se u potpunosti posvetio tek nakon što je napustio Ministarstvo pravosuđa, te upitao Konzervatorij u Sankt Peterburgu (1862.-1865.). Na njega je najviše djelovao njegov profesor kompozicije, Arthur Rubinstein. Prvih dvanaestak godina nakon završetka studija, intenzivno predaje, piše udžbenike, glazbenu kritiku i sklada. 1878., nakon propala braka odlazi u inozemstvo i putuje Austrijom, Italijom, Njemačkom, Francuskom, Švicarskom i Ukrajinom. Materijalnu neovisnost stječe zahvaljujući meceni, Nadeždi von Meck s kojom je vodio bogatu prepisku. U skladateljskom opusu Čajkovskog zastupljene su apsolutno sve glazbene vrste, premda iz riznice ovog vrsnog majstora koncerata valja izdvojiti dvije opere skladane prema Puškinovim tekstovima: ‘Evgenij Onjegin’ i ‘Pikova dama’, te balete ‘Labuđe jezero’, ‘Trnoružica’ i ‘Orašar’.

Foto: Press

comment closed