HNK Rijeka: Baletna premijera ‘Sex’, senzualno i višeznačno
Piše: redakcija On 14 lis., 2015 At 10:23 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

SexPrva ovosezonska baletna premijera naslova ‘Sex‘ održat će se u petak 16. listopada 2015. godine u 19,30 sati na velikoj sceni HNK Ivana pl. Zajca. Riječ je o suvremeno baletnoj predstavi što ju potpisuje Balázs Baranyai. Inspiraciju je pronašao u seksu koji se može shvatiti doslovno ali i kao metafora, budući da je riječ ‘sex’ u engleskom jeziku višeznačan pojam te označuje spol i intimni odnos. Ovim plesom pokazat će se različita značenja i različite razine sadržane u konceptu seksualnosti. Cilj ovog baleta nije bila provokacija, provokacija je, kako je kazao Balázs Baranyai, u očima gledatelja.
– Kroz interakciju vlastitih tijela s materijalima, bojama i stilovima u koje su odjeveni, plesači istražuju seks kao jednu od vodećih pokretačkih sila od postanka ljudskog roda. Koreografija je puna oštrih i neočekivanih promjena, u pokretima i scenama, baš kao što je to i seksualnost, i svaki naš odnos s partnerom – naglasio je koreograf i redatelj Balázs Baranyai.
Balet HNK istražuje i prikazuje razine i aspekte seksualnosti, u svim njezinim bojama, senzualno i bez vulgarnosti, prihvatljivo za sve uzraste. Asistenti koreografa su Leo Mujić i Ksenija Krutova. Inače gost sezone, Leo Mujić istaknuo je kako se kao asistent koreografa primarno bavio tijelom i pokretom, a ne idejom.
SexScenografiju potpisuje Aleksandra Ana Buković pod mentorstvom Dalibora Laginje kojoj je ovo prva samostalna scenografija u HNK Ivana pl. Zajca. Svojom scenografijom i izborom odjeće koja ju čini, pokušala je odgovoriti na Baranyaijevu ideju o različitosti koja se događa u našoj seksualnosti. Na taj su način i birali odjeću, iz različitih stilova, različitih boja i tekstura označavajući tako različite nivoe ličnosti, seksualnosti i simbolizirajući trenutke raslojavanja, skrivanja i otkrivanja.
– Ovaj projekt je vrlo senzualan. Balet se sastoji od različitih scena od kojih svaka nosi i svoju, različitu priču – opisala je predstavu baletna prvakinja Marta Kanazir.
Plesat će Joseph Cane, Tena Ferić Dokmanović, Marta Kanazir, Andrei Köteles, Owen Lane, Laura Orlić, Bálint Raucher, Daniele Romeo, Paula Rus, Tamara Szilágyi, Ali Tabbouch, Tanja Tišma, Marta Voinea Čavrak, Sabina Voinea, Anca Zgurić i Svebor Zgurić. Kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, svjetlo Dalibor Fugošić, izbor glazbe Balázs Baranyai, a glazbeni mix Svebor Zgurić.
Reprizne izvedbe na programu su 17, 19, 28, 29. i 30.10. 2015., a ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kazališta od 9 do 19,00 sati.

Foto: Press

comment closed