fbpx

Ivana Lazar: Nagradu Tito Strozzi primam s osjećajem velike zahvalnosti

Ivana Lazar i Jadranka Đokić dobitnice nagrade Tito Strozzi

– Stajati uz velika kazališna imena kao što su Ruža Pospiš Baldani, Nikša Bareza, Dragan Despot, Alma Prica, Neven Belamarić i dr. velika je čast. Ovu nagradu primam s osjećajem velike zahvalnosti i poniznosti. U isto vrijeme, u kontekstu sadašnjeg trenutka zvuči potpuno nestvarno da smo prije samo 10-tak mjeseci imali jednu takvu premijeru i takvu predstavu kao što je Lucia di Lammermoor. Čitav ansambl se ujedinio u nastojanju da služimo umjetnosti i da s publikom proživimo jedan čarobni trenutak. Za mene će to svakako ostati uloga koju ću pamtiti cijeli život – rekla je prvakinja Opere Ivana Lazar.

Ivana Lazar

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u sezoni 2019./2020. ravnopravno se dodjeljuje dvjema umjetnicama: Jadranki Đokić za ulogu Nastasje Filipovne Baraškove u predstavi Idiot i Ivani Lazar za naslovnu ulogu u predstavi Lucia di Lammermoor. Nagradu je dobitnicama na svečanosti u HNK u Zagrebu uručila intendantica Dubravka Vrgoč te im čestitala na izvanrednim ulogama. Prvakinja Drame Jadranka Đokić istaknula je da joj je iznimna čast primiti nagradu velikog imena, pogotovo uzevši u obzir prijašnje laureate.

Ivana Lazar

– Vremena su nikada teža za bavljenje umjetnošću no i nikada važnija. Zahvalna sam što radimo i imamo priliku raditi a ovu bih nagradu voljela podijeliti s cijelim ansamblom predstave. Naime, to je naša nagrada i rezultat kolektivne igre i zahvalna sam mojim predivnim partnerima koji stoje sa mnom na sceni i inspiracija su mi – izjavila je pri primitku nagrade.
O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje na dan Drame HNK 24. studenoga odlučivao je žiri u sastavu Branimir Pofuk (predsjednik), Ljiljana Gvozdenović, Jagoda Martinčević, Nina Ožegović i Leo Rafolt.

Obrazloženja:
Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje u sezoni 2019./2020. dodjeljuje se Jadranki Đokić, prvakinji Drame Hrvatskoga narodnog kazališta, za ulogu Nastasje Filipovne Baraškove u kazališnoj predstavi Idiot Fjodora Mihajloviča Dostojevskog u režiji ruskog gosta Vasilija Senjina.
Glumica Jadranka Đokić je nizom zapaženih glumačkih interpretacija, ostvarenih prošlih sezona u HNK-u oduševljavala publiku i kritiku, a ulogom samosvjesne Nastasje Filipovne još je jednom potvrdila svoj raskošni talent. Jadranka Đokić svojom uvjerljivom interpretacijom Nastasje Filipovne, koja se lomi između dva muškarca i fatalno utječe na sve oko sebe, potpuno dominira scenom. Ona izazovnom glumačkom energijom, psihološki kompleksnim bravurama i bogatim koloritom glasa s lakoćom iskazuje širok emocionalni luk, od ciničnosti i osjećaja krivnje preko dijaboličnosti i ludila sve do ranjivosti i spoznaje da joj njezina prošlost ne nosi ništa drugo do srljanja u propast. Izvedba Jadranke Đokić je i misaono poticajna, jer u svojoj interpretaciji nekonvencionalne Nastasje Filipovne hrabro prokazuje i hipokriziju društva.
(Nina Ožegović)

Nagrada Tito Strozzi za najbolje umjetničko ostvarenje u sezoni 2019./2020. dodjeljuje se Ivani Lazar, prvakinji Opere Hrvatskoga narodnog kazališta, za naslovnu ulogu u predstavi opere Lucia di Lammermoor Gaetana Donizettija u režiji talijanskog gosta Pier Luigija Pizzija i pod dirigentskim vodstvom maestra Marcella Mottadellija.
U povratku opere Lucia di Lammermoor na pozornicu zagrebačkog HNK, nakon višedesetljetnog izbivanja, Ivana Lazar se pokazala dostojnom nasljednicom mnogima još uvijek nezaboravne Lucije Nade Siriščević Ruždjak, ali i posve osebujnom umjetnicom prema kojoj je i skrojena najnovija izvedba omiljene, tragične, melodiozne, u svemu glazbeno prekrasne opere – napisala je glazbena kritičarka Jagoda Martinčević, ujedno i članica žirija iz čijeg teksta, s potpunim slaganjem, preuzimamo i nastavak ovog obrazloženja.
Lucija Ivane Lazar bila je čudesno krhka, a njena preobrazba od zaljubljene naivke do očajne žene koju sustiže pomračeni um duboko dojmljiva u interpretaciji neslućenih amplituda igre i pijeva. Njezin prizor ludila u Pizzijevoj izvanredno pažljivoj a pjevačici i fizički naporno razrađenoj režiji, vrh je opernoga života i smrti koji prelazi sve granice pukog makar i najsofisticiranijeg artizma. Ivana Lazar potresna je Lucija najfinijeg bisernog vokala, na granici između eteričnog i zbiljskog. Njena potresna i duboko proživljena izvedba Lucijinog ludila s pravom je izazvala dugotrajno odobravanje publike i bila jedan od očekivanih vrhunaca premijere predstavivši Ivanu Lazar kao sopranisticu koja nema problema s visokim tonovima niti s koloraturama. (Branimir Pofuk)

Foto: Press – Mara Bratoš