fbpx

Praizvedba: Kameni svatovi Augusta Šenoe

Žar ptica…

Praizvedba poznate Šenoine povjestice Kameni svatovi prema dramatizaciji Frane Marije Vranković je u četvrtak 28. studenoga u 18.30

Kameni svatoviNeobičan izgled stijena na zapadnom rubu Medvednice, poslužio je kao nadahnuće za narodnu predaju po kojoj je majka kletvom okamenila sina i njegovu mladenku, kako bi spriječila svadbu. Legenda kaže da su pod vrletnim Susedgradom, živjeli bogati mlinar i mlinarica sa sinom jedincem. Živjeli su sretno, sve do jednog dana kad se mladić odlučio oženiti Janjom, lijepom, ali siromašnom djevojkom iz mlina…
Ovu legendu ovjekovječio je August Šenoa, objavivši je Vijencu prije punih 150 godina kao pjesmu kojom snažno progovara o posljedicama sebičnosti, pohlepe i zarobljenosti u vlastite predrasude.
Dramatizaciju i režiju Kameni svatovi potpisuje Frana Marija Vranković, sa scenografijom Marte Crnobrnje i kostimima Anamarije Filipović Srhoj. Glazbu je napravio Damir Šimunović, a za scenski pokret zadužena je Tihana Strmečki.
Igraju: Tena Pataky, Berislav Tomičić, Marko Hergešić, Vesna Ravenšćak Lozić, Bogdan Ilić, Nataša Kopeč i Ante Krstulović.
– Predstava je stavljena u okvir teatra u teatru, gdje glumačka družina u tijeku probe odluče napraviti improvizaciju Šenoinih svatova, temeljenu na povjestici – kaže redateljica Frana Marija Vranković.
August Šenoa je najutjecajniji hrvatski pisac 19. stoljeća i tvorac moderne hrvatske književnosti. Kamenim svatovima pridružujemo se obilježavanju 181. godine njegovog rođenja (studeni 1838).

Foto: Press