Premijerno: Orašar – Blagdanska bajka za djecu i odrasle
By redakcija On 22 stu., 2018 At 01:39 PM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb….

Prema umjetničkoj bajci Orašar i mišji kralj, njemačkog romantičarskog pisca E. T. A. Hoffmanna

Orašar

OrašarKazalište Trešnja priprema drugu ovosezonsku premijeru, omiljenu blagdansku bajku djeci i odraslima diljem svijeta, Orašara. Prema umjetničkoj bajci Orašar i mišji kralj, njemačkog romantičarskog pisca E. T. A. Hoffmanna, redatelj Paolo Tišljarić, u suradnji s dramaturginjom Ladom Kaštelan, na Trešnjine daske dovodi predstavu Orašar, koja se na nov i neobičan način poigrava s Hoffmannovim zapletom. Premijera će se održati 30. studenoga 2018.
OrašarPriča o Orašaru prati znatiželjnu djevojčicu Marie i njezinog brata Fritza koji uz pomoć svog voljenog kuma, genijalnog izumitelja Drosselmeiera, upoznaju neočekivane, fantastične likove i svjetove. On im za Božić daruje stoj za čišćenje orašastih plodova, naizgled neživog Orašara, a time počinje uzbudljiva priča koja nas uči o prijateljstvu, ljubavi, opraštanju, slobodi mašte, te veličanstvenom ljudskom umu i imaginaciji za koje ne postoje prepreke ni granice.
OrašarU ulozi Orašara je Marin Klišmanić, djevojčicu Marie igra Dubravka Lelas, u ulozi njezinog brata Fritza je Matija Čigir, primabalerinu Ernestinu utjelovit će Ivana Bakarić, Silvio Mumelaš je u ulozi strica Drosselmeiera, a Vini Jurčić u ulozi Luise. U ostalim ulogama nastupaju Hrvoje Barišić, Karla Brbić, Ana Vučak Veljača, Paško Vukasović, Jure Radnić, Krunoslav Klabučar, Ana Vilenica, Tena Jeić Gajski, Aleksandra Naumov, Kruno Bakota, Sanja Hrenar, Luka Bulović te Daniel Delale koji će se pojaviti u videu reproduciranom u predstavi.
Scenografkinja predstave je Irena Kraljić, kostime je osmislila Tea Bašić Erceg, koreografkinja je Blaženka Kovač Carić, rasvjetu je oblikovala Vesna Kolarec, a video projekcije Ivan Lušičić. Plakat je dizajnirala i ilustrirala umjetnica OKO.
Predstava je namijenjena i malima i velikima, a u Trešnji će igrati kroz prosinac i siječanj. Svi će u njoj moći naći nešto za sebe, ako je budu gledali otvorenih očiju i srca.

O PREDSTAVI
‘Orašar i mišji kralj’ umjetnička je bajka koju je 1816. godine napisao veliki njemački romantičarski pisac Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Poslužila je kao inspiracija za jedan od najpoznatijih i djeci najomiljenijih svjetskih baleta, koji u božićno doba ne silazi sa svjetskih pozornica, kao i za brojne književne i filmske adaptacije.
Naša se predstava, u verziji Lade Kaštelan i režiji Paola Tišljarića, na nov i neobičan način igra s originalnim Hoffmannovim zapletom, u kojem jako pametna i znatiželjna djevojčica Marie i njezin isto takav brat Fritz upoznaju neočekivane, fantastične likove i svjetove, uz pomoć svog voljenog kuma, genijalnog izumitelja Drosselmeiera. On im za Božić donosi dar koji je sam napravio – čovjekoliki stroj za čišćenje orašastih plodova, naizgled neživog Orašara. Međutim, za to je stvorenje vezana uzbudljiva priča, koja i nama u dvadeset prvom stoljeću ima puno toga za reći. O prijateljstvu, ljubavi, opraštanju, slobodi mašte, ružnoći osvete, o veličanstvenom ljudskom umu i imaginaciji za koje ne postoje prepreke ni granice. Naša ja predstava namijenjena i malima i velikima, svi će u njoj moći naći nešto za sebe, ako je budu gledali otvorenih očiju i srca. Kao što na kraju predstave kaže Marie:
– Te čarobne stvari mogu vidjeti samo oni, koji za to imaju oči. Vi ste ih vidjeli, djeco, zar ne?

ULOGE:
Ernestina Stahlbaum, primabalerina: Ivana Bakarić
Marie Stahlbaum, njezina mlađa kći: Dubravka Lelas
Fritz Stahlbaum, njezin sin: Matija Čigir
Luise Stahlbaum, njezina starija kći: Vini Jurčić
Christian Elias Drosselmeier–Drossi, njezin bratić i kum njezine djece: Silvio Mumelaš
Kralj: Hrvoje Barišić
Kraljica: Karla Brbić
Pirlipat, njihova kći: Vini Jurčić
Miškarica, mišja kraljica: Ana Vučak Veljača
Miškralj, mišji kralj, njezin sin: Paško Vukasović
Dvorski astronom/Anđeo: Jure Radnić
Christian Elias Drossemleier, dvorski urar i čarobnjak: Silvio Mumelaš
Christoph Zacharias Drosselmeier, lutkar: Krunoslav Klabučar
Njegov sin, kasnije Orašar: Marin Klišmanić
Dvorjani, Dadilje, Glasnogovornici Slatkiš-grada: Ana Vilenica, Tena Jeić Gajski, Aleksandra Naumov, Kruno Bakota, Sanja Hrenar
Siri: Luka Bulović
Novinar kulturne rubrike: Daniel Delale

AUTORSKI TIM:
Režija: Paolo Tišljarić
Dramatizacija: Lada Kaštelan
Scenografkinja: Irena Kraljić
Kostimografkinja: Tea Bašić Erceg
Koreografija: Blaženka Kovač Carić
Oblikovanje rasvjete: Vesna Kolarec
Oblikovanje zvuka: Hrvoje Petek
Oblikovanje video projekcija: Ivan Lušičić
Umjetnički suradnik redatelja: Lobel Filipić
Umjetnička suradnica za balet: Ana Kos
Asistenti scenografkinje: Lidija Kraljić, Hrvoje Megla
Asistent koreografkinje: Jure Radnić
Dizajn i ilustracija plakata: OKO
Jezična savjetnica: Đurđa Škavić
Autor fotografija: Damil Kalogjera
Video kampanja: Daniel Delale
Produkcija video materijala: Miran Brautović, Suzana Arslani
Kiparski i slikarski radovi: Krešimir Katušić, Eva Herceg
Izrada scenografije: GOTIKA d.o.o., Tapetarija HGM j.d.o.o., GALOS PROMET d.o.o., PRUST
Majstorice šminke: Irena Königsknecht i Tatjana Bjeliš
Inspicijentica: Tajana Fabekovec-Pavlović

Foto: Press

comment closed