fbpx

Ravnopravnost: Žena i muškarac

Zagreb…

Zijah Sokolović, RavnopravnostNa programu u kazališnoj dvorani Prve gimnazije u Zagrebu, u srijedu 15. ožujka 2017. godine s početkom u 19.00 sati, je prvo javno izvođenje Thearto predstave ‘Ravnopravnost: Žena i muškarac‘ u režiji Zijaha A. Sokolovića i u sklopu EU projekta ‘Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života’. Nositelj projekta je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a partneri HNK Split, MAMFORCE – Spona komunikacije i Udruga Riječi/ Prave/ Predstave.
Što je ravnopravnost spolova? Kako postići ravnotežu između poslovnog i privatnog života? Što je seksizam? Koje su tradicionalne uloge muškaraca i žena? Što je spol, a što rod? Živimo li u patrijarhalnom drušvu? Tko smo mi? Jesam li JA stvarno JA ili igram neku društveno nametnutu ulogu? Što želim biti?
Sve su ovo pitanja koja si postavljaju mladi ljudi na pragu ulaska u svijet odraslih.
Ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota Ustava Republike Hrvatske i zadatak je svakog pojedinca i pojedinke kritički se osvrnuti na ovu ovu vrlo aktualnu društvenu temu te preispitati uloge i uvriježene stereotipe koji su nametnute društvenim, kulturološkim, povijesnim i političkim okolnostima.
Edukativna, interaktivna predstava ‘Ravnopravnost: Žena i muškarac’ kroz desetine primjera uvodi mlade u ovu složenu društvenu tematiku te razotkriva stereotipe i predrasude koji su dio naše svakodnevnice.
– Svi mi glumimo neke uloge u životu, bile one društveno nametnute ili ne. Ako želite mijenjati svijet oko sebe, morate početi prvo od sebe – poruke su koje se na izravan, ali i duhovit način šalju mladoj publici.
Predstava će se održati u srijedu 15. ožujka 2017. godine s početkom u 19.00 sati u kazališnoj dvorani Prve gimnazije u Zagrebu, Avenija Dubrovnik 36.
Tekst: Selma Parisi Režija: Zijah A. Sokolović Koreografija: Tamara Curić Dramaturgija: Anita Čeko
Igraju:
Sanja Drakulić / Katarina Strahinić
Dražen Šivak / Marko Makovičić
Trajanje:
do 60 minuta – edukativna, interaktivna predstava namijenjena srednjoškolskoj populaciji

Foto: Scena.hr