fbpx

Službeno otvoren 17. Festival prvih

Zagreb…

Festival PrvihSinoć je u Galerija Događanja službeno otvoren 17. Festival prvih koji se do 19. listopada 2019. održava u Centru Knap. Na otvorenju su se prisutnima obratile Anja Planinčić, ravnateljica KNAP-a, naglasivši zadovoljstvo što je KNAP upravo treću godinu zaredom domaćin festivalu koji njeguje alternativne tendencije te Ana Janjatović Zorica, umjetnička direktorica Festivala prvih, kazavši kako je za centralnu točku ovogodišnjeg izdanja festivala uzet pojam nestalna ljubav jer je današnje društveno okruženje obilježeno metaforom tekuće modernosti što neposredno dovodi do stalnih promjena u svim sferama društva, osobito u međuljudskim odnosima – poručuju organizatori.
Dalibor Jakus, voditelj odnosa s javnošću Festivala prvih, istaknuo je da se i ove godine uz nagradu publike dodjeljuje nagrada stručnog žirija.
Festival PrvihPrvi dan obilježilo je otvorenje skupne izložbe na temu festivala ‘Nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa’, s radovima odabranima na natječaju, na kojoj se predstavljaju Kritina Birtić, Mirta Boban, Vanda Urković, Dijana Lukić, Sonja Nerat, Lena Rihnovski, Klara Šimunović, Nina Šegović. U konkurenciji je još i film Ines Jokoš ‘Izlazite li vanka’ koji prati žiteljicu doma za starije osobe Jelu i Beograđanina Milu, poznatijeg kao Milu Chopina; nesvakidašnji par koji je počeo svoju ljubavnu priču u hektičnom tempu turističke meke Dubrovnika.
Publika je film pogledala netom nakon otvorenja festivala.
U nastavku programa je održano predavanje dr. sc. Hajrudina Hromadžića na temu Nestalna ljubav – o krhkosti ljudskih odnosa koji je u svom izlaganju predstavio poljskog sociologa, filozofa i teoretičara kulture Zygmunta Baumana i dio njegovog opusa iz prvog desetljeća ovog stoljeća u kojem se bavio pojmom „tekućeg“, fizikalnom kategorijom prevedenom u sociološki koncept. Obradio ga je iz nekoliko društveno-problemskih rakursa (modernost, ljubav, život, strah, zlo…), a tijekom predavanja Hromadžić je detaljnije analizirao Baumanovu knjigu „Tekuća/Nestalna ljubav“.
Program prvog dana festivala zaključio je slatki performans Pina Ivančića izradom čoko slastica za «nestalnu konzumaciju» kojom se delikatno komercijalizira konzumacija ljubavne delicije.

Foto: Press – 17. Festival prvih