fbpx

Svečana premijera predstave Mušica u režiji Gorana Ribarića

Art kino…

Klasična renesansna komedija Mušica A.B. Ruzzantea u produkciji Kazališne družine Bastien

MušicaRemek djelo talijanskog glumca i komediografa Angela Beloca Ruzzantea, Mušica (La Moschetta), komedija petočinka o lijepoj Ruzzanteovoj ženi Betiji, za koju se otimaju kum Menato i vojnik Tonin, u režiji Gorana Ribarića, bit će premijerno izvedena u Art kinu Grič, u subotu, 10. lipnja 2107. godine, s početkom u 20.00 sati. Sjajnu glumačku ekipu čine: Ana Vilenica (Betija), Matija Čigir (Menato), Domagoj Janković (Tonin), Ljubo Zečević (Ruzzante) i Miro Gugić (Trubadur). Kostime je izradila Marita Ćopo, a scenografiju Vitold Košir. Za fotografiju je zaslužan Martin Horvat.
U osnovi radnje predstave je ljubavni zaplet: Betija, lijepa i mlada seljanka, sa svojim mužem Ruzzanteom nastanila se u Padovi. Njihov kum Menato uzaludno moli Betiju da obnove nekadašnju ljubavnu vezu. Budući da ni na koji način nije uspio steći Betijinu naklonost, odlučuje pribjeći lukavstvu: nagovori Ruzzantea da se preobuče u stranca i iskuša tako ženinu vjernost. Međutim, Betija prozre Ruzzanteovu prijevaru te pobjegne u susjednu kuću vojnika Tonina, podrijetlom iz Bergama, koji joj je također udvarao. Menato i Ruzzante odlučuju preoteti Betiju. Naposljetku, strašljivi se Ruzzante sakrije, Menato izbaci Tonina i ponovno ostvaruje svoje ljubavne želje. Komedija završava povratkom Betije Ruzzanteu, ali i s jasnom naznakom da će ubuduće Menato biti stvarni gospodar situacije.
Tko je koga, kako i zašto – osnovne su teme ovog renesansnog komada, lascivne komedije u kojoj se u središtu radnje nalaze novac i seksualnost. Ovo je komedija o muškarcima koji žele tuđe žene i o ženama koje vole više muškaraca. O ljudima koji se žele domoći tuđih dragocjenosti. Dramski komad koji zadire u mnogobrojne ljudske slabosti, a kojima nema granica, u ljudske odnose jednog specifičnog vremena, baš poput ovog našeg, gdje u konačnici ipak pobjeđuje onaj najsnalažljiviji i najmudriji.
Premijera predstave se odvija u produkciji Kazališne družine Bastien, a uz financijsku potporu Gradskog ureda obrazovanje, za kulturu i sport Grada Zagreba. Produkcijska podrška i partner predstave je kreativna platforma Organizam.

Foto: Press