fbpx

Tko pjeva zlo ne misli: Medvešek: Nije ideja replicirati film

Zagreb…

U ulozi Ane Šafranek je sjajna glumica Zrinka Cvitešić, Dušan Bućan igra Franju Šafraneka, a legendarna uloga gospodina Fulira pripala je Krešimiru Mikiću

Rene MedvešekHrvatsko narodno kazalište Zagreb za svoju publiku pripremila je pravu kazališnu poslasticu. U četvrtak, 28. rujna, bit će premijera kazališnog uprizorenja kultnog filma ‘Tko pjeva zlo ne misli‘. A pretpremijere održat će se 26. i 27. rujna. Režiju predstave inspirirane scenarijem Kreše Golika, nastale na temelju ‘Dnevnika malog Perice’ Vjekoslava Majera iz 1942. godine, potpisuje Rene Medvešek. Uloga Ane Šafranek pripala je sjajnoj glumici Zrinki Cvitešić, Dušan Bućan igra Franju Šafraneka, a legendarna uloga gospodina Fulira pripala je odličnom Krešimiru Mikiću. Glumica Ivana Boban utjelovit će tetu Minu. Redatelj Medvešek na današnjoj konferenciji za medije istaknuo je kako nije ideja replicirati film.

Rene Medvešek

– Ideja je progovoriti kazališnim medijem o onome što u kazalištu najviše vjerujem, a to je suigra između publike i glumaca, na neki način posvećenje trenutka u kojem se te dvije strane u kazalištu susreću. Predstava neće ići niti protiv, niti niz film – kazao je redatelj. U HNK-u ističu kako ova  predstava slijedi europsku kazališnu praksu koja kultne filmove tretira kao kulturno blago kako bi nadahnula nove generacije gledatelja. U predstavi igraju još:  još čine Ivan Colarić, Ivan Glowatzky, Dušan Gojić, Nikša Kušelj, Dora Lipovčan, Vanja Matujec, Iva Mihalić, Vlasta Ramljak, Barbara Vicković, Silvio Vovk  i Mirta Zečević. Scenografkinja je Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, dramaturginja Nina Bajsić svjetlo oblikuje Aleksandar Čavlek, a scenski pokret Pravdan Devlahović, asistentica redatelja je Hana Zrnčić Dim.

Radnja…

Zrinka Cvitešić

Radnja se događa na Gornjemu gradu između dva svjetska rata, a obitelj Šafranek živi u svojim svakodnevnim purgerskim udobnostima, od ispunjavanja činovničkih obaveza, preko posjeta kavanama do odlaska na izlete. Svakodnevni ritam koji uredno bilježi mali Perica, poremetit će dolazak šarmantnoga neženje gospona Fulira. Službenik Franjo neuspješno pokušava dokazati svojoj ženi da je pametniji i sposobniji nego što zapravo jest. Skriva da je kukavica koja se ne usuđuje od šefa zatražiti sat slobodnog vremena, žali za propuštenim jer je želio postati avijatičar, voli popiti, i stalno se poziva na građanske norme. Ana Šafranek vene u braku s muškarcem, koji i ne primjećuje kako se gospon Fulir udvara njegovoj ženi. Anine moralne ograde polako popuštaju pred šaputanjima gospona Fulira, koji će biti razotkriven i na koncu prisljen oženiti brbljivu tetu Minu. Priču o svakodnevnici poznatih i omiljenih lica, koja se okupljaju oko stola kao središnjeg mjesta građanskog života, u Medvešekovoj scensko-glazbenoj priči obogaćuje program u špajzcimer smještenog radio-aparata. To tehnološko čudo prodire kroz zidove i grije ozračje zagrebačkih domova. Kako piše prvi kroničar zagrebačkog radija Rudolf Habeduš Katedralis: možemo slutiti što se događalo kad su u grički nebosklon prodrli do tada ti sasvim nepoznati došljaci – uljezi, a možda i osvajači: radio valovi. Taj verglec bez drota, poput nevidljiva gosta zabavlja, obavještava, podučava, razgaljuje, umiruje, tješi, a katkad obmanjuje i plaši svoje slušatelje.

Foto: Scena.hr