fbpx

Zlatko Vitez – Vitezovih pedeset let

Zagreb…

50 godina umjetničkog djelovanja – Zlatko Vitez – Vitezovih pedeset let

Zlatko VitezU subotu, 21. prosinca 2019. godine u 20.00 sati u Histrionskom domu, održat će se svečani koncert povodom obilježavanja 50 godina umjetničkog djelovanja Zlatka Viteza – Vitezovih pedeset let. Uz mnogobrojne goste na koncertu će biti i Rade Šerbedžija, Gabi Novak i Matija Dedić.
Nekoliko karijera koje bi mogle neovisno i samostalno postojati i svaka za sebe bi bile dovoljne za svekoliko životno i umjetničko postignuće, objedinjeno je u njegovoj impozantnoj umjetničkoj biografiji u pleter kakav se u današnjem vremenu teško može ponoviti. To je pokretačka energija svojstvena samo najvećim zaljubljenicima u Talijin hram. U početku često osporavan i zabranjivan u svojim pokušajima da se izbori za pravo umjetničke slobode u totalitarističkom okruženju, zatim beskompromisan i sizifovski uporan u borbi za glumački dignitet, Zlatko Vitez je svojim djelovanjem pokazao generacijama glumaca da je moguće “nejunačkom vremenu usprkos” trajati i ostati dosljedan vlastitim stavovima i uvjerenjima.
Zlatko VitezFormirajući se u vrlo ranoj dobi glumački na Krleži, podigao je njegov barjak i nije ga ispuštao ni kad je taj pisac bio u devedesetima glupim nepisanim dekretom proskribiran zbog svojih ljevičarskih utemeljenja. Vratio je svojim režijama velikih ansambl-predstava Krležu u Kazalište “Gavella”, u kojem je stasao kao glumac i godinama nosio repertoar, a koje je bez Krleže ostalo na trenutak kao bez svoga srca. Uvijek je u svojim balansiranjima između vlasti i kazališta više davao nego primao, sljedeći svojim unutarnjim nagnućem Držićevu glumačku definiciju: ‘Tko srce dava, svega sebe dava!’.
Cijeli svoj umjetnički vijek otvarao je prostor generacijama studenata glume, koji su pod okriljem njegovog plovećeg ili na Opatovini usidrenog kazališta učili prve glumačke korake i nalazili mjesto svojoj strasti pod kazališnim suncem. Kolegama koji su iz bilo kojih, u ratnim vremenima nacionalističkih ili u svim vremenima socijalno-penzionih razloga odbačeni, pružao je utočište i nudio vjeru u kazalište kao mjesto ljudskih susreta, otvorenosti i topline.
Doveo je kazalište do najskrivenijih zakutaka lijepe nam domovine i u tom dugogodišnjem neumornom pothvatu nastavio svijetle tradicije najvećih kazališnih prosvjetitelja. Uspio je u Zagrebu, iz kojeg su godinama kretali svi njegovi kazališni pohodi, sagraditi novi kazališni dom, što je, poznavajući naše administrativne Scile i Haribde, gotovo nemoguća misija.
Zlatko Vitez je po svemu osebujna kazališna pojava zarazne energije i velikog radnog i umjetničkog kapaciteta, jedan od onih ljudi kojima ni tri života ne bi dostajalo da ostvare samo dio vlastitih kazališnih zamisli i snova, iz objašnjenja Nagrade hrvatskog glumišta – Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje – 2012. godine.

Foto: Press