fbpx

Zaklada Ana Rukavina – Poziv: Akcija upisa u Hrvatski registar

Zagreb…

Ana Rukavina, darivateljaU petak, 13. rujna, od 16.15 do 17:15 sati u prostoru Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (A. Kovačića 1) u Zagrebu, Zaklada Ana Rukavina održat će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica kojom će se obilježiti Svjetski dan svjesnosti o limfomima.
Udruga studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske i tvrtka Takeda Pharmaceuticals Croatia inicirali su ovu akciju upisa u Hrvatski registar kako bi obilježili Svjetski dan svjesnosti o limfomima, a prije same akcije upisa u Hrvatski registar, s početkom u 14 sati, prim.dr. Ivo Radman-Livaja, specijalist hematologije, održat će predavanje na temu ‘Što je Hodgkinov limfom, kako se dijagnosticira i liječi?’.
Svjetski dan svjesnosti o limfomima obilježava se 15. rujna kako bi se podigla svijest o limfomima te ljude diljem svijeta informiralo o prepoznavanju simptoma bolesti kako bi se bolest što ranije dijagnosticirala te uspješnije liječila.
– Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije, limfoma te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta. Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 62.377 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 108 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu poručuju iz Zaklade Ana Rukavina.

Foto: Press